Цената на хляба намалява средно с между 1 и 11 процента в сравнение с края на юни - това сочат резултатите от експресното проучване на КНСБ, направено в периода 29-и - 31-и август, пише БНР. 

Проучването е осъществено в 22 областни града, за да се отчете ефектът от въвеждането на нулев ДДС за брашното и хляба с актуализацията на бюджета от 1 юли. 

Данните сочат, че по-силно изразено намаление има при масово потребяваните разновидности на хляб - тип „Бял“ и „Добруджа“ с между 10,6 -10,9 процента. При останалите разновидности на хляба намалението все още е пренебрежително ниско. 

Запазва се тенденцията в големите търговски вериги да се отчита по-силно намаление в цените на различните видове хляб. Отчетеното поевтиняване в цената на брашното е между 8 и 11 на сто в сравнение с края на юни.

Отчетените спадове са наполовината от това, което се очакваше при условията на нулеви ставки на ДДС както на хляба, така и на брашното, е основният извод в синдикалния анализ.

Според синдикалистите въвеждането на нулев ДДС за хляба и брашното не е достатъчно ефективна антикризисна мярка и те настояват в бюджета тази мярка да отпадне.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов заяви:

"Към края на юни, преди да бъдат въведени двете нулеви ставки, нека вземем белия хляб тип 500, е бил 2,92 лв. средно като кумулативният ефект от намалените ставки би трябвало да доведе до около 30% намаление на цената - около 87 ст.

А всъщност намалението към днешна дата е едва 32 ст. - до 2,60 лв. стига".