Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, от ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, "Продължаваме промяната" – 19,2%. Дистанцията между първата и втората политическа сила е близо 7 на сто. Шест формации са сигурни за 48-ия парламент, две са около 4-процентната бариера.

Това сочат данните от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност. С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат.

Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. В ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат, посочват от агенцията в свой анализ.

ДПС и "Възраждане" засега изглеждат като преки конкуренти за трета позиция, съответно с 11,5% и 11,3%. Тук обаче трябва да се направи уговорката, че изследването на "Галъп" няма как да измери електоралните нагласи извън страната, откъдето идва сериозен процент от гласовете за ДПС. От друга страна стои въпросът, че заради т. нар. престижност на вота някои от избирателите на "Възраждане" също може да са по-уклончиви в предпочитанията си.

За БСП към момента остава петото място с 9,8%  от потенциалния вот. "Демократична България" като че ли укрепва  -  7,6%.

Близо около бариерата са "Има такъв народ" и "Български възход", с по 4,3% и 4,2%.

И двете формации имат своите ясни изгледи да са в парламента. Разбира се, тези изгледи много зависят от конюнктурата и най-вече от собствената им мобилизация, смята "Галъп интернешънъл болкан".

Под бариерата са "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.

Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас (тепърва ще стане ясно какъв дял е това спрямо формалния изборен списък), или диапазон от около 2,6 милиона души. Разбира се, предвид цялостната напрегната ситуация, възможни са отклонения в широки граници.  

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1002 души, по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.