Служебният кабинет планира да тегли 2 млрд. лв. вътрешни заеми до края на годината, става ясно от публикувания от финансовото министерство емисионен календар за последните четири месеца от годината. 

Първият аукцион е за 200 милиона лева и ще бъде проведен идния понеделник. Той вече е обявен и на сайта на БНБ.

Към момента страната ни е изтеглила 1,8 млрд. лв. нов дълг от началото на годината при лимит от 10,3 млрд. лв.

Припомняме, че когато пое поста Росица Велкова обяви, че на финансовото министерство ще му се наложи да работи и на международните пазари и на вътрешните. Аукционите ще са трудни, защото доходността на облигациите става все по-висока, тоест дълговете стават по-скъпи. 

Малко над 7 млрд. лв. до края на годината ще бъдат необходими за покриване на дефицита в бюджета, гласуван от Народното събрание. Останалите 3 млрд. лв. би трябвало да се използват догодина, когато има падеж по погасяване на предишен дълг. 

Сами по себе си дълговете не са пролбем за страната ни, защото задлъжнялостта ни е ниска - под 30% спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), което ни прави втората страна в ЕС с най-нисък дълг. Това се очаква да остане така дори да изтеглим пълния таван от 10 млрд. лв. през тази година. Проблемът е, че изключително високите харчове предприети от правителството и Народното събрание през последните месеци предполагат постоянство на дефицитите за няколко години, които трябва да се финансират с дълг. Най-тежките прогнози на експертите са, че до 2030 г. може да преминем границата от 60% дълг спрямо БВП, но засега няма такива индикации.