Под претекст - изтичащия си мандат и липсата на избрани от парламента членове на следващия Висш съдебен съвет Прокурорската колегия днес се отказа да насрочва дата за избор на шестима нови европейски делегирани прокурори.

Процедурата е на фаза, че се появиха - законни и вече одобрени, 8 кандидатури за 6-те български вакантни места, които все не можем да запълним.

Мандатът на съдебните кадровици обаче изтича на 3 октомври  - ден след изборите за 48-мо Народно събрание, и все още няма яснота как ще функционира т.нар. правителство на съдебната система заради непопълнената 11-членна парламентарна квота

Както и Клуб Z писа, чака се дори конституционно решение макар и по сходен въпрос - за Инспектората на ВСС, какво става с органите с конституционно закрепен мандат, когато не са избрани нови.

В момента българските европейски делегирани прокурори (ЕДП) са девет, но през юни Лаура Кьовеши поиска броя им да бъде увеличен на 15 заради много разследвания. По същата причина такова изискване беше отправено и към другите държави учредителки на Европейската прокуратура, припомня БНР.