Ден 66-и на войната.

Президентът Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да унищожи Донбас. Той предупреди също, че има голям риск от прекъсване на преговорите с Русия, заради масовите убийства в Буча и други украински градове.

Телата на още още няколко души с вързани ръце са открити в общ гроб близо до киевското предградие Буча. По телата има следи от мъчения, както и огнестрелни рани. Малко след изтеглянето на руската армия от района, украинските власти съобщиха за намерени по улиците в Буча най-малко 20 тела, някои от които с вързани ръце. 

 
Буча и Бородянка край Киев станаха нарицателно за убийствата на цивилни и изнасилванията от руските нашественици. Но истинското име на ужаса изглежда ще стане Мариупол. Каква е ситуацията в града?
 

Москва отрича нейни военни части да имат нещо общо с масови убийства на цивилни в Украйна. Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов заяви, че американската администрация формира позицията си въз основа на лъжливи, според него, твърдения на украинските власти. 

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров обвини НАТО, че пречи на политическото регулиране на конфликта като изпраща там оръжие. В интервю за агенция Синхуа той подчертава, че преговорите за мир продължават, но "не вървят добре".

Американското разузнаване съобщи, че руската офанзива за овладяване на Донбас изостава с поне няколко дни, а напредъкът е бавен и неравномерен.

В подобен смисъл е и анализ на британското министерство на отбраната.

 
И свидетелства от първо лице от член на българската делегация, която в четвъртък беше в Киев, за "притихналия ад" в Украйна. Разказ и как на тръгване на 200 метра от тях е паднала ракета. Вечерта, в която българският премиер и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш бяха в украинската столица, руснаците "по случайност" се активизираха и започнаха обстрел.
 
 
Вътре в страната студената война между президент и кабинет (и най-вече представителите на ПП в него), продължава. А днес получи и поредни признания - отношенията са най-ниската точка, каза Асен Василев. Председателят на НС Никола Минчев описа острия тон на Румен Радев като изненада.
 
 
 
Според Минчев "Продължаваме промяната" никога не е била президентска партия. Дали това може и ще може обаче да се твърди за друга задаваща се на хоризонта формация?
Предизвестената новина на деня - бившият военен министър и още по-бивш служебен премиер Стефан Янев, напоследък привлякъл внимание с алтернативните си тълкувания за войната в Украйна, обяви създаването на партията си.
 
 
Името ѝ "Български възход" бързо получи различни интерпретации и предложения как да се смени. Някои видяха недостатъци и в изписването ѝ, което трябвало да е "Български въZход".
 
 
В този контекст ето и някои идеи как да си хванем богат руснак, ако сме беден български политик. От Лола Монтескьо.