"Рискът войната да ескалира като общоевропейска или дори световна е реален и нашата родина и домове, дори природа, могат да станат жертва на тази ескалация."

Това обяви в неделя президентът Румен Радев, който използва обръщението си по повод 1 май, за да повтори отново позицията си против даването на военна помощ за Украйна. В него той говори за политически демагозии, шарлатани и политици, които залагали бъдещето на България заради свои користни цели.

Празникът на труда беше споменат с едно формално изречение, след което Радев продължи да описва мрачна картина на това, което ще се случи, ако България реши да даде оръжия (която тя всъщност и сега прави индиректно).

"Има политици, които са готови да направят опасната стъпка - да сложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели.

Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот - този на обикновените хора е стоката, с която те се разплащат помежду си.

Никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек. В тези времена на изпитания наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната", каза още Радев в изявлението си.

България вече понася щетите от тази война в енергетиката и икономиката, продължи той като добави, че ръстът на цените е сложил все повече българи под линията на бедността. 

България щяла да остане съпричастна с всички, които "търсят спасение от този брутален, братоубийствен конфликт".

"Но наш патриотичен дълг е да не допуснем родината във война. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба", каза още Радев без да назовава имена. 

В сряда в парламента трябва да се гласува решение за даване на военно-техническа помощ на Украйна, като към момента "против" са само от БСП и "Възраждане". Така че не става ясно кого има предвид президентът под "политически шарлатани" - дали това се отнася за мнозинството от партиите в Народното събрание.

"Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам верен на тази мисия и днес", завърши Радев.