НАТО започна големи военни учения по източния си фланг.

От 1 до 27 май ученията  "Защитник на Европа" (Defender Europe 2022) и  "Бърз отговор" (Swift Response 2022) ще се проведат в девет страни от НАТО с участието на 18 000 военнослужещи от повече от 20 държави. Това беше съобщено на 1 май на сайта на въоръжените сили на Полша, една от страните домакини, цитиран от украинския сайт "Гордон".

Пресслужбата отбеляза, че Defender Europe 22 е международно съвместно редовно повтарящо се учение, организирано от въоръжените сили на САЩ за повишаване на готовността и оперативната съвместимост между съюзниците и партньорите на САЩ и НАТО.

„DE22 и SR 22 принадлежат към поредица от циклични отбранителни учения, не са насочени срещу никоя държава и не са свързани с текущата геополитическа ситуация в региона. Националният и международен процес на планиране за тях започна през 2021 г.“, се подчертава в съобщението.

Отбелязва се, че съвместните учения повишават сигурността на източния фланг на НАТО и служат за „отработване в съответствие със стандартите на НАТО на процедурата за използване на войските и адаптирането им към новите предизвикателства на съвременното бойно поле и възпиране на потенциален агресор“.

От пресслужбата на полската армия уточниха, че само в ученията в Полша ще участват около 7000 военнослужещи и 3000 единици техника от САЩ, Франция, Швеция, Германия, Дания и Великобритания. По време на ученията ще се проверява способността на войниците да взаимодействат в съвместна бойна операция. По-специално, военните ще отработят епизоди на тактическо движение на далечни разстояния с преодоляване на водни препятствия и огнева подготовка.