"Газът за зимата е подсигурен, аз съм уверен, че ще има достатъчно газ, по-важното е да е на добра цена. Газ може да се докара, ако цената няма значение, винаги.

Колегата ми прави много усилия в тази посока и моята информация е, че ние ще успеем да имаме газ на добра цена."

Това заяви днес пред журналисти служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който отговори на въпрос дали е подсигурен газът за зимата и какво се случва с разговорите с "Газпром".

Министър Стоянов участва днес в конференция по проекта "Дуално обучение в България" /GODUAL/.

"За преговорите с "Газпром" нямам информация как вървят, но аз съм за това с всеки да говорим. Ако и от тях можем да купим количествата, които бяха на сравнително добра цена, според договора - добре дошло, ако не - ще се оправим и без тях", каза министърът на икономиката, цитиран от БТА.
 

На въпрос, че в цяла Европа се опитват да се "откачат" от "Газпром", министър Стоянов отговори:

"Ние се откачаме така или иначе, договърът свършва."

По повод на коментарите за завой към Русия, министърът каза, че "завой към Русия би било, ако седнем да преговаряме за дългосрочен договор с тях". Договорът свършва на 31 декември, въпросът е дали ще си вземем тези количества по договор, за да може тази зима да сме още по-спокойни и най-вече цената ни да е още по-добра. Дългосрочен договор би било завой, определи министърът.

Никола Стоянов заяви, че не е информиран за запасите ни от газ на какъв процент са и отбеляза, че все пак е министър на икономиката.

На въпрос дали ще направим бартер - ток за газ с Азербайджан, министър Стоянов каза:

"Силно се надявам, работим по въпроса, не само това, но има и други идеи за бартери. И днес имам отново разговори с български компании, които са с енергоемки производства. Тепърва там се очакват новини, но има технически детайли, които трябва да бъдат изчистени."

Министър Стоянов увери, че няма опасност да ограничим потреблението на ток у нас.