Руският президент Владимир Путин може да получи контрол върху целия въздушен трафик в района на Балтийско море, или върху 1/12 част от въздушното пространство на континента.

За това е напълно достатъчно той да превземе два от принадлежащите на Финландия Оландски острови, пише италианският в. "Кориере дела сера". Опасенията са на Чарли Салониус-Пастернак - водещ анализатор в Института за външна политика в Хелзинки.

Оландските острови са автономна територия на Финландия, където обаче се говори почти изцяло шведски език. Архипелагът е демилитаризирана зона. Той се състои от 300 островчета, разполагащи с удобни естествени пристанища и заливчета. Архипелагът е принадлежал на Русия в царско време. След това е станал част от Финландия, но по време на Втората световна война е бил анексиран от СССР.

Островите са разположени в Ботническия залив в Балтийско море между Финландия и Швеция. Те са на 1141 километра от Русия, но един изтребител "МиГ" може да стигне дотам само за час, отбелязва "Кориере дела сера".

Финландският външен министър Ерки Туомиоя коментира, че "не си струва публично да се обсъждат някои работи". Той нарече "несвоевременна провокация" думите на експерта Салониус-Пастернак.

Премиерът Александер Щуб обаче заяви неотдавна, че не е изключено в скоро време в скандинавската република да бъде проведен референдум за влизане в НАТО.

Досега никой във Финландия не е говорил за присъединяване към пакта, отбелязва "Кориере дела сера". След Втората световна война нейният неутралитет винаги е бил гаранция срещу съветско нахлуване като в Унгария през 1956 г. или Чехословакия през 1968 г. Сега обаче съвсем очевидно в Кремъл седи човек, който напомня на скандинавците за онези времена, продължава вестникът. И това не е само случващото се в Украйна, но и постоянното мотаене край финландските и шведските брегове на изтребители и подводници с надписи на кирилица върху тях.