"Знам, че скоро в България има избори и се надявам българите да направят правилния избор и да подкрепят единствената партия в България, която стои на правилната страна на историята. ГЕРБ е с твърда и правилна позиция за войната в Украйна."

Това заяви вчера след среща с Борисов руският шахматист и дългогодишен опозиционер Гари Каспаров, а от ГЕРБ очаквано разпространиха неговия призив.

Коментарът му предизвика бурни реакции от други партии в България, като водачът на листата на "Демократична България" в Ловеч Божидар Божанов директно се обърна към Каспаров в Twitter снощи:

"Г-н Каспаров, мисля, че днес сте бил заблуден да кажете, че само ГЕРБ е на правилната страна на историята по отношение на Русия. ГЕРБ, когато беше на власт, поддържаше влиянието на Кремъл, включително с построяването на Турски поток, който бе стратегически важен за Путин. Те оставиха "Лукойл" да не плаща данъци. Те поддържаха зависимостта от "Газпром"."

Божанов добавя и че неговата партия има "програма за депутинизация". Той не бе и единственият българин, който писа на Каспаров с подобни аргументи. Късно снощи руският опозиционер отговаря така:

"Получих подобни оплаквания за моята поява в София, и ги оценявам. Моят фокус в европейската политика сега е "про-Украйна" днес, не в миналото, нито пък да се преструвам, че познавам вътрешните ви работи. И те са открито подкрепящи Украйна."

Други онлайн потребители пък попитаха Каспаров дали би подкрепил партии, които са се коалирали доскоро с откровено пропутинската БСП.