Традиционния парад по случай Богоявление се проведе днес в столицата на площата пред храм-катедралата "Александър Невски".  На събитието присъстваха президентът Росен Плевнелиев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, председателката на парламента Цецка Цачева, военният министър Николай Ненчев, и, разбира се, Негово Светейшество патриарх Неофит.

Няколко взвода на Българската армия бяха налице, за да получат традиционната благословия от патриарха, който изнесе и кратко слово. Присъстващите политици само поздравиха войниците и Негово светейшество.

Обичайно, само шепа граждани присъстваха на парада, тъй като площада са огражда за автомобили.

 

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него.

В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". От тук идва и названието на празника – Богоявление.