Страните от Западните Балкани трябва да влязат в ЕС и това трябва да стане скоро, заяви германският канцлер Олаф Шолц. В четвъртък той се срещна с премиерите на Сърбия и Косово в Берлин.

Германия облекчава визовия режим с Косово, стана ясно на тези срещи. Освен това Берлин ще работи за това и всички страни от ЕС да облекчат даването на визи за граждани на Косово. Шолц също така настоя страните, които не са признали Прищина, да го направят. След разговора си с косовския премиер Албин Курти Шолц обяви, че във втората половина на тази година ще направи обиколка из Западните Балкани  и ще посети Косово, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Срещата му с Курти и Вучич е част от така наречения Берлински процес, който има за цел да ускори членството на Западните Балкани.

Сръбският премиер Александър Вучич пък заяви, че има сближаване на позициите между Белград и Прищина.

„Ще направя всичко възможно за постигането на компромис“, заяви той.  След разговора с него е имало и разговори на четири очи между Вучич и Курти. Шолц повтори многократно, че напредък в този спор е от изключителна важност за членството в ЕС. Сърбия все още не е признала Косово и има претенции към територията на републиката.