СИМОНА РУСЕВА

Владимир Путин е подписал декрет, според който Русия отваря армията си за чужди войници.

Ще се привличат предимно бойци от бившите съветски републики. Условието е да говорят руски език и да са готови да служат най-малко пет години в руската войска.

Това съобщи днес Би Би Си, позовавайки се на източник от отбранителното министерство в Москва. Той обаче категорично е отхвълил подозрението, че мярката имала нещо общо с конфликта в Украйна.

По данни на руски военни експерти и в момента 300 чужденци били част от армията на Москва, твърди Би Би Си. Досега обаче имало сериозни пречки в правната уредба, които затруднявали служенето на чужденци под руски пагон.

Сегашният декрет целял да опрости процедурата, а и да позволи на руската армия да стане професионална.

С новата наредба се целяло набирането на доброволци предимно от централноазиатските бивши съветски републики.

С приключването на мисията на НАТО на 31 декември 2014 г. в Афганистан и изтеглянето на военния контингент на съюзниците от пакта положението в тази страна и в района ще става все по-тревожно и рисковано, смятали военните експерти на Кремъл.

Най-надеждно границата можела да се пази от местни войници, които да служат в руската армия и да са под командването на руски офицери.

Така Москва щяла да спести големи ресурси – човешки и бюджетни. Изпращането на редовна руска войска в района би струвало много скъпо.

Наред с това заплащането било примамливо за чуждите наемници. Месечното им възнаграждение било определено на 30 000 рубли, което прави малко над 400 евро. Това са много пари за региона, като се има предвид, че облеклото, настаняването и храната поема Русия.

Както е известно, Русия все още има военни бази в Армения, Абхазия и в Южна Осетия.

Декретът на Путин в никакъв случай не цели създаването на чуждестранен легион, били категорични пред Би Би Си руските военни експерти. Нямало да се допусне и масово приемане на чужди войници в руската армия.

Дали е така, времето ще покаже.