Първият дипломат на Литва заяви вчера, че отстраняването от власт на руския президент Владимир Путин е единственият начин да бъде защитен Западът и неговите съюзници от бъдещи заплахи от Москва и призова за още по-твърда позиция, отколкото САЩ и много от техните съюзници в НАТО са готови да заемат от началото на руската инвазия в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В интервю пред АП във Вашингтон външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис каза, че ежегодната реч на Путин по случай Деня на победата е била "недостатъчно впечатляваща" и че "омърлушените лица" на генералите и другите присъстващи са знак на провала на войната в Украйна. Но по негови думи раненият Путин може да бъде още по-опасен и единственият начин да бъде отстранена заплахата е да бъде отстранен самият той.

"От наша гледна точка до момента, когато настоящият режим вече не е на власт, околните страни в някаква степен са в опасност. Не само Путин, но целия режим, защото може да смените Путин и може да смените близкото му обкръжение, но друг Путин може да се издигне на негово място", заяви Ландсбергис. "Много сме щастливи от начина, по който партньорите и съюзниците ни реагираха на войната на Русия в Украйна, като изпратиха допълнителни сили в балтийските страни, но това е само краткосрочно решение", каза той. "Ние вярваме, че наближава времевата рамка, когато ще трябва наистина да вземем предвид стратегическите последствия на войната", добави Ландсбергис.