Един от големите майстори на плаката, художникът Стефан Десподов (Деспо), почина на 64-годишна възраст. Известен и като карикатурист, Десподов от дълги години рисуваше плакатите на Народния театър "Иван Вазов" и Сатиричния театър. 

Почеркът му бе разпознаваем отдалеч, чувството му за хумор и абсурд бликаше от всички негови творби. Кой друг, освен него, можеше да произнесе фразата: "Мъртвите били много ъндърграуд, сподели ми един постмодернист". А портретите, които рисуваше на знакови театрални лица, изразяваха неговата искрена любов към това изкуство.

Плакатът на "Хъшове" от Стефан Десподов. Кажете, нима това не е ирония? Особено днес, при новия директор?

Стефан Десподов е роден през 1950 г. в Кюстендил. Завършил е специалност "Плакат" в Художествената академия през 1974 г., в класа на проф. Александър Поплилов. Автор е и на три анимационни филма.

Има 11 самостоятелни изложби. Негови творби са експонирани в десетки изложби на карикатурата, плаката и приложната графика у нас и в чужбина. Произведенията му са публикувани в пресата в България, Русия, бивша Югославия, Чехия, Германия и Куба. Носител е на много награди за карикатура от наши и международни изложби.

Поклонението ще е на 9 януари, петък, от 12 ч. в църквата "Св. Седмочисленици".