Украинските журналисти получиха наградата "Пулицър" в категорията "Специално споменаване". Отличието бе връчено заради тяхната "смелост, устойчивост и отдаденост на истината", които проявяват "по време на безмилостната инвазия на Владимир Путин в страната им и неговата пропагандна война в Русия".

"Въпреки обстрелите, отвличанията, окупацията и дори смъртта в техните редици, те упорито се опитват да покажат точна картина на ужасната реалност, правейки чест на Украйна и журналисти по целия свят", обявиха от организацията.

Американското издание "Вашингтон пост" спечели наградата "Пулицър" за обществени заслуги за отразяването на обсадата на Капитолия на САЩ от поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп, а Ройтерс спечели в категорията тематична фотография за отразяването на пандемията от коронавируса в Индия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Администраторката на наградите "Пулицър" Марджори Милър обяви, че журналистите на Украйна са получили специална награда за техните "кураж, издръжливост и отдаденост" при отразяването на руската инвазия.

Годишните награди "Пулицър" са най-престижните отличия за журналистика в САЩ, отбелязва Ройтерс. Част от екипа фотографи на агенцията, спечелил наградата за тематична фотография е Даниш Сидики, който беше убит миналия юли в Афганистан.

Весник "Маями херълд" спечели отличието за актуална новина за отразяването на срутването на висока жилищна сграда, при което загинаха 98 души.

"Ню Йорк таймс" спечели три отличия: едно за национална журналистика за отразяването на полицейски пътни проверки, завършили с фатален край; друго за международна журналистика за разследване на грешките на САЩ в тяхната въздушна война в Близкия изток; и трето в сферата "критика" за Саламиша Тилет и нейните статии за изкуството и културата през призмата на расата.

Освен това репортерката от "Ню Йорк таймс" Андрея Елиът спечели награда "Пулицър" в категорията обща нехудожествена литература за книгата ѝ "Невидимо дете: бедност, оцеляване и надежда в един американски град", която започва да бъде публикувана през 2013 г. във вестника.