Лиса Кук, професор по икономика в Мичиганския университет, известна с борбата си срещу расовото и половото неравенство в Америка, бе одобрена от Сената на САЩ за член в борда на Федералния резерв. Тя става първата чернокожа жена, назначена на този пост, в 109-годишната история на институцията, предаде Ройтерс.

Вотът при сенаторите бе 50 на 50 и бе разделен по партийна линия - всички демократи подкрепиха Кук, докато републиканците единодушно я отхвърлиха. Консерваторите смятат, че Кук няма да бъде достатъчно твърда по отношение на инфлацията, която тази година достигна 40-годишен връх.

При равенство на вот в Сената вицепрезидентът получава правото да гласува. В този случай Камала Харис подкрепи номинацията на Кук.

Мандатът на професора по икономика ще продължи до януари 2024 г.

"Това е фантастична новина", каза президентът на Федералната резервна банка на Атланта Рафаел Бостик. "Лиса беше моя ученичка. Тя е фантастичен икономист и е добре дошъл глас."

Кук преди е била съветник на администрациите на Байдън-Харис и на Обама-Байдън. Тя е писала подробно за расизма, документирайки отрицателното въздействие на насилието върху чернокожите, и половото неравенство в сферите на иновациите и икономическия растеж.

"Съветът на Федералния резерв се нуждае от гуверньори, които разбират как работи икономиката за американците без значение от расата, пола и социалното им положение, а богатият опит на д-р Кук я прави изключително квалифицирана за тази работа", каза Мишел Холдър, председател на Вашингтонския център за справедлив растеж.