„Тънки намеци“ за командировки в Елхово и последвалото им превръщане в практика. А Елхово не е точно най-приятното място да носиш полицейската служба... Тежка глоба – една заплата, за пепелник, намерен на работното място.

Това са някои от случките, стоварили се най-изненадващо върху членовете на патрула от Смолян, който по време на изборите на 5 октомври спира депутата от ДПС Мустафа Карадайъ с превишена скорост.

Тази сутрин в студиото на Нова тв министър Веселин Вучков потвърди, че е уволнил дисциплинарно шефа на ОДМВР-Смолян Евгений Василев. Причината са „тежки дисциплинарни нарушения“, като водещо място има случката с Карадайъ.

В изборния ден 5 октомври депутатът, който е сред любимците на върховете на ДПС (откакто пръв се хвърли да поваля стрелеца Октай Енимехмедов в НДК, б.а.), фучи из родопската столица. Автопатрул го спира и когато служителите на реда започват да му пишат акт за превишена скорост, Карадайъ уведомява по телефона главен инспектор Василев. Шефът на дирекцията дошъл на място и скъсал акта на подчинените си, твърдят отлично запознати със случилото се пред местните медии. Според други само се е намесил по телефона да нес е пише наказание на ВИП-особата. Така или иначе - на практика акт няма.

Патрулните полицаи обаче събират кураж и пишат сигнал до дирекция „Инспекторат“ на МВР. На 20 октомври Василев („заложен“ като назначение от червеното правителство едва на 23 юли 2014 г.) е отстранен от длъжност. Срещу него започва дисциплинарно производство, а част от материалите по него са изпратени в Окръжната прокуратура за разследване на престъпление по служба.

Евгений Василев

„Разследването все още не е приключило, прави се допълнителна проверка за доизясняване на определени обстоятелства”, коментира пред медиите окръжният прокурор Тодор Деянов.

Очаква се  резултатите да бъдат ясни до края на месеца или в началото на февруари т.г.

Още по-интересни нюанси научи днес Клуб Z от запознати с живота в смолянската дирекция. Макар и в позицията на разследван, Василев без никакви притеснения започва да прави на униформените намеци, че „май е по-добре да се преместят да живеят в Елхово“. Служба „Инспекторат“ установява, че те са пращани нелогично често на командировки в тежкия граничен район, което за полицаите от цялата страна е каторга.

Единият от смелите катаджии дори отнесъл глоба – цяла заплата за това, че в работното му помещение бил открит... пепелник.
Това вероятно са само някои от фактите, влезли в доклада на проверяващите, смятат в Смолян.

Днес пред BNews народният представител от ДПС отрече да носи вина за уволнението на директора на полицията в Смолян Евгений Василев.

Мустафа Карадайъ. Снимка БГНЕС

Според него отстраняването му е „част от масовата чистка в държавната администрация, която се прави от кабинета Борисов-2.“