Дългосрочен договор за доставка на втечнен газ от САЩ, два кораба на първо веме, цени - под пазарните.

Това е договорила България с Щатите, обяви премиерът Кирил Петков при завръщането си от американската столица, където в рамките на няколо дни проведе редица срещи, в т.ч. с вицепрезидента Камала Харис.

Обявление за това, че България ще внася американски газ на цени по-ниски от тези на "Газпром", дойде рано сутринта. Нямаше обаче подробности нито за това какво количество е договорено, нито за колко време, нито на какви цени, нито откъде ще се осъществяват доставките. Това даде повод за критики от страна на опозицията от ГЕРБ. Същите въпроси постави и президентът Румен Радев.

От летището, вече в София, премиерът даде отговори на някои от поставените въпроси. Той обяви, че в момента има два подготвени кораба с втечнен газ, по думите му "отделени" за България, които трябва да пристигнат у нас през юни. Цената е малко под тази на "Газпром".

Доставките ще се извършват чрез терминалите или в Гърция, или в Турция.

Страната ни е договорила подписването на дългосрочен договор за доставки, посочи още Петков, но не даде повече подробности за сроковете. Само, че се надявал условията за цената да са с "двуцифрено число като проценти" по-ниски спрямо сега договорените.  

По думите му сделката е изцяло между САЩ и България и няма общо с договорките на ниво ЕС. Посредници няма да има, договорката е между американската компания доставчик и "Булгаргаз", подчерта премиерът.