Шанхай влиза в седмата си седмица, откакто е в локдаун, нови рестрикции бяха наложени в Пекин. По-големи или по-малки ограничения има в различни части на страната. Същевременно случаите падат, а от СЗО преди дни казаха, че подобни мерки и политика на нула заразени от коронавируса, която китайските власти настояват да следват, е неоправдана. 

Видеа на хора, които се извлачвани от техните домове от здравни работници в защитни костюми се разпространяват в китайските социални медии, преди част от тях да бъдат свалени от платформите. 

Клиповете, които показват как насилствено се прибират предполагаемо заразени с COVID-19 хора се появиха на фона на информациите, че Шанхай затяга още мерки въпреки че случаите падат. Преди дни градът обяви най-малко регистрирани случи от последните 6 седмици

Празни улици и затворени магазини в Пекин.

 

Хората, които живеят в същите сгради като потвърдените случаи на коронавирус, са застрашени вече да бъдат транспортирани до места за настаняване на карантинирани, според много разпространявани публикации в социалните мрежи и местни жители, пише "Блумбърг".

Преди само онези, които живееха в същия апартамент или на същия етаж в сградата се приемаха за близък контакт със заразените и се карантинираха в държовно управлявани изолационни центрове.

Едно видео, което все още може да си види в някои платформи, показва две фигури в противоепидимични облекла, които влачат пищяща и ритаща жена. Къде е сниман клипът е трудно обаче да се установи, отбелязва "Блумбърг". Друго недатирано видео показва как пак облечени в защитни костюми хора с мегафони предупреждават хората да си стоят по домовете като казват, че ако един се окаже позитивен, всички от сградата ще се смятат, че са имали близък контакт с него и ще бъдат пращани в  държавни изолатори.

Професор по конституционно право от Шанхай пусна отворено писмо онлайн, в което написа, че властите насилствено отвеждат гражданите в изолаторите, а това може да стане само промени в законодателството. Публикацията му бързо беше свалена, пише Би Би Си.

Докато опасенията за снабдяването с храна растат, властите в града обявиха, че ще махнат всички, които живеят във временни жилища на улицата или в празни сгради като ще ги настанят на едно място заедно. Тази мярка основно ще засегне доставците на храна, които са много важни за снабядването на близо 25-милионния град.
Много от тях сега живеят във временни жилища, тъй като се страхуват, че ще бъдат затворени някъде за постоянно и така няма да могат да си изкарват прехраната.

Животът в Шанхай, който е в локдаун от 1 април, изглежда напълно замрял, след като във вторник и двете последни линии на метрото, които все още работеха, спряха да действат.

Затягането на мерките идва малко след като китайският президент Си Дзинпин потвърди своята решимост страната да следва твърде противоречивата политика на нулеви случаи на коронавирус. В статия, публикувана по-рано този месец в медицинското списание "Лансет", китайските власти казват, че локдаун ще им осигури време, за да ваксинират повече хора.

Във вторник шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разкритикува политиката на нулеви случаи на Китай, която според него като се има предвид поведението на вируса и това, което се очаква в бъдещето, е неустойчива.

Около 90 на сто от населението е ваксинирано, но само 38 на сто от най-уязвимата група над 60 г. в Шанхай имат и бустерна доза. 

Засега столицата Пекин избягва пълното затваряне, но ограниченията, налагани на жителите ѝ, растат, въпреки че случаите на заразени падат. Затворени са бизнесите, които предлагат не жизнено важни услуги, улиците в някой райони са почти пусти. Всички, които могат, трябва да останат да работят от домовете си.  Всички училища са затворени засега.

Остава несигурността за развитието на епидемията в Пекин, казаха в понеделник здравите власти. Във всички райони на столицата, в които са регистрирани случаи на заразени през последните седем дни, от вторник започна триетапно масово тестване за COVID.

Стратегията на страната за политика на нула заразени с COVID я оставя все по-изолирана като останалите части на света премахват голяма част от ограниченията.