Зимата е хубав сезон. Но само в планината, където пързалянето, падането и въргалянето са основна цел и удоволствие. В градски условия студът и ледът са истинско предизвикателство, а "бялата приказка" обикновено свършва в "Пирогов".

Всеки ден от началото на новата (2015-а) ледена епоха в столицата поне стотина души се озовават в травматологията на спешната болница, защото не са възпитаници на Албена Денкова и само са чували за троен тулуп. Всички, които останат без медал по фигурно пързаляне на градския уличен шампионат, напускат състезанието с изкълчени крайници, разместени стави или счупени кости. Но едва ли някой има шанс пред гладката повърхност, която в този период на годината покрива всеки сантиметър от пешеходните зони на сторицата. За почистването няма нито техника, нито пари, а общината и гражданите непрекъснато си прехвърлят отговорността. 

"Плащам всичките си местни данъци и такси и няма да хвана дрелката, за да разбивам леда по улицата!", възмущава се съседът Пешо.

И вероятно е прав, стига да е изпълнил гражданския си дълг да разчисти снега пред блока си. 

"Апел към гражданите ми е да имаме съзнанието да почистваме пред блоковете си, защото зимата е тежка", призова междувременно и лично кметицата Йорданка Фандъкова.

От Столичната община напомнят, че се грижат само за спирките на градския транспорт, а свободните от лед и сняг тротоари са ангажимент на собствениците на жилища и магазини. Иначе да се готвят за 500 лв. глоба. Българинът обаче е изобретателен - чисти до милиметър, но само пред собствения си обект. Затова ледените полета на София тук-таме се прекъсват от спасителни островчета, на които пешеходците събират сили за поредното изпитание.

Явлението явно е заразно, защото доста избирателно чистят и служителите на Столичната община. Кой от кого е откраднал чудното ноу хау обаче остава мистерия. Малко от тях съобразяват, например, че разстоянието от светофара до козирката на спирката също принадлежи към категорията "общински тротоар". Да не говорим за изходите от подлези и метростанции, където схватката с леда е неизбежна, защото асфалтът стига за не повече от две крачки. Странното в случая е, че има кой да изреже 20-сантиметровата покривка на езерото в кв. Дружба за Богоявление, а няма кой да стопи 5 см. от хлъзгавата напаст в градския пейзаж.

Другата опасност, която дебне през студените зимни дни, са ледените висулки. Докато крачим енергично със забит в земята нос и цялото ни внимание е съсредоточено в локализирането на опасните твърди мини под краката ни, дори не подозираме какво дебне над главите ни. И ако в момента всичко изглежда тихо и спокойно задари стегналия студ, опасността ще стане напълно реална само след няколко дни, когато синоптиците очакват топене на ледовете и по-високи температури.

Може да не ви се вярва, но замръзналите капчуци са истинско смъртоносно оръжие, особено когато са големи и се намират нависоко. Физиците отдавна са доказали, че за комоцио и няколко дни в болница е достатъчно само една висулка с 5 см. диаметър и 15 см. дължина да падне върху нечия глава от покрива на пет етажна сграда. Добрата новина е, че ако носите по-дебела шапка, можете да се отървете само с цицина и замайване. В противен случай ще ви е нужна каска. Преди малко повече от месец точно такова предпазно средство спаси живота на сръбския министър на енергетиката Александър Антич. Докато даваше изявление за медиите в град Майданпек (останал без ток за почти седмица) каската на главата му беше разцепена на две от голямо парче лед. Самият Антич не пострада, но снимката на счупената каска, публикувана в профила му в туитър, наистина втрещи мнозина.

Затова от началото на седмицата аварийно-спасителното звено към Столичната община проверява за опасни ледени висулки на територията на София. Оглеждат се мостове и обществени сгради, но се разчита и на бдителността на гражданите. По принцип, премахването на висулките от жилищните сгради също е ангажимент на собствениците, но ако ледът е на недостъпни места, може да се разчита на помощ от общината. Сигнали за опасни ледени образувания се подават също така на телефон 112 или до служителите на Столичния инспекторат.

Никой не е застрахован, затова лекарите препоръчват стабилни обувки и трезво мислене. Първото струва пари и не всеки може да си го позволи, но за второто не трябва да спестяваме, а просто да го извикаме от съзнанието си при нужда. И да стъпваме на леда само по работа. Или когато искаме от сърце да се повеселим на пързалката с кънките от Дядо Коледа.