Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна реши да национализира корпоративните права на украинските дъщерни дружества на руските Сбербанк и Внешекономбанк, предаде украинският информационен сайт "Гордон".

Става дума за регистрираните в Украйна Международна резервна банка, 100 процента от уставния капитал на която принадлежат на Сбербанк и Проминвестбанк 99,8 на сто от чиито акции принадлежат на руската държавна компания Внешекономбанк.

В допълнение към корпоративните права, Украйна ще изтегли принудително финансови активи, тоест правото на вземане на дълг, от Внешекономбавк към Проминвестбанк и от Сбербанк към Международната резервна банка и от двете дъщерни дружества на руски банки към юридически лица.

Решението предвижда и изтегляне на такива финансови активи като средства в спестовни и кореспондентски сметки, вътрешни държавни облигации, депозитни сертификати на Националната банка на Украйна. Всички средства ще бъдат изтеглени от Международната резервна банка, с изключение на 3 милиарда украински хривни , които ще бъдат използвани за гарантиране на депозитите на вложителите. (1 хривня = 0,64 български лева).

Според приложения към решението Украйна отнема от Международната резервна банка правото да иска дълга на Донецката железница в размер на около 4,9 милиарда хривни, включително лихвите.

Национализирани са и 517 милиона хривни от дълга на Електротяжмаш, държавната компания "Артем" в размер на 205 милиона хривни и дълга на предприятието "Заря-Машпроект" в размер на 2,3 милиарда хривни. Размерът на дълга е посочен, без да се вземат предвид лихвите, които ще се определят към момента на прехвърляне на активите.

Дългът на украинските железници в размер на 6,7 милиарда хривни с лихвите е изтеглен от Проминвестбанк.

Освен това е национализирано правото на Сбербанк и н да изискват дългове към тях на украинските им дъщерни дружества в размер на 14,9 милиарда хривни и 0,9 милиарда хривни. Това означава, че украинските дъщерни дружества на руските банки няма да връщат нищо на структурата-майка.