Българите страдат най-много от бедността, сочи сравнително изследване на "Галъп Интернешънъл". Близо всеки четвърти у нас (23%) се оплаква от разликите между най-заможните и най-бедните.

Вторият и третият проблем са икономическата криза и безработицата със 17% и с 15%. Корупцията събира 9%. След нея българите подреждат войните и въоръжените конфликти със 7%, както и престъпността с 5%.

Нашите приоритети доста се разминават със световните, показват данните от изследването. Проблем №1 в света е корупцията. Тя е посочена от 21 на сто от анкетираните във всички страни, участващи в изследването. Интервюираните са избирали между 17 вида проблеми.

Икономическите трудности заемат второто място с 14%. Бедността (пропастта между бедни и богати) е на трето място с 12%.

Най-големите тревоги се разпределят по региони така:

Корупцията е основен проблем в Азия (26%), Северна и Южна Америка (19%), Близкия Изток и Северна Африка (15%).

Бедността - колкото и на пръв поглед необичайно да изглежда това, се възприема най-болезнено сред респондентите в Западна и Източна Европа (съответно 24% и 20% от тях). В Африка страдат най-много от икономическите проблеми (21%).

Азия има най-висок дял от отговори в категорията корупция (26%) в сравнение с другите региони. В рамките на този регион най-засегнати от корупцията се чувстват Филипините (50%) и Индонезия (40%). Те показват значително по-високи стойности спрямо всички други държави в изследването. Австралия (4%) и Япония (2%) са страните, в които подкупността почти не съществува или не се усеща като важна и болезнена обществена тема.

Северна и Южна Америка (19%) и Африка (18%) също демонстрират високи нива на тревога спрямо корупцията. В Западна Европа те са много по-ниски – корупцията събира само 8% от отговорите в региона. Повечето държави в региона регистрират едноцифрени дялове - Великобритания е с 8%, Германия с 6% и Франция с 4 на сто.

На второ място в световното допитване на "Галъп" хората поставят икономическите проблеми. За Африка (с 21%) те са най-важни. Доста над средните стойности за региона събира Кения (27%). Африка е следвана от Северна и Южна Америка (с 16%). Средните нива на отговорите „икономически проблеми” за света са 14%.

17% от британците считат тази категория проблеми за най-сериозен въпрос. Други страни от Западна Европа, които показват по-видима тревога в това отношение са Холандия с 12%, Германия с 10%, Испания с 10% и Австрия с 9%.

В световната сила САЩ 26 на сто от респондентите посочват за най-важни икономическите трудности. Това ги прави проблем № 1 там.

Малайзия (47%) и Гърция (43%) са държавите в световен мащаб, в които състоянието на икономиката измъчва най-много хората.

Бедността, по-специално пропастта между бедни и богати заема третото място с 12%. Тя притеснява най-много хората от Западна Европа (24%). Някои страни от този регион показват изключителна чувствителност - Германия (34%), Австрия (32%), Испания (27%) и Франция (25%). Във Великобритания процентът в тази категория - 16 на сто - е по-нисък от средноевропейския, но пак е много висок в световен мащаб.

Контрастът в това отношение с някои неевропейски държави е рязък. В Азия бедността е много по-малко изстрадвана. Малайзия (1%), Тайланд (3%) и Индонезия (5%) са някои от страните, в които се регистрират едноцифрени числа в отговорите на анкетираните.

В изследването на "Галъп" безработицата е на четвърто място като световен бич (с 10%). Делът на отговорите в Европа (14%) е надминат единствено от тези в Африка (19%). В двата региона са страните,чийто граждани смятат беработицата за най-голям проблем. Това са Италия (34%) и Босна (32%), както  и Южна Африка (с 30%).

Резултатите в Северна и Южна Америка не са хомогенни. От една страна САЩ (с 11%) и Бразилия (с 8%) признават безработицата като проблем. В Аржентина (с 2%) хората му отдават много по-нищожно внимание.

Годишното проучване на „Галъп интернешънъл” се провежда в последните месеци на всяка година. Това е традиция от 1977 г., започната под председателството на д-р Джордж Галъп. В последното изследването за 2013 г. са интервюирани 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население. На респондентите е зададен въпрос: Кой според Вас е най-важният проблем пред света като цяло.