И третият избран съдия си е направил отвод по делото за фалита на дружествата "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада". Вчера Хайгухи Бодикян от Софийския градски съд също е отказала да гледа това дело, като мотивите засега не са ясни, съобщи "Правен свят".

Най-напред съдия Румяна Ченалова се отведе от делото като мотивът й бе, че срещу нея е образувано дисциплинарно производство във връзка с този казус. Същевременно адвокатите на дружеството поискаха отвод на целия СГС заради позицията, качена на сайта на съда именно във връзка с делото "Белведере".

Скандалът започна, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан каза в студиото на БТВ, че има "генерален проблем с гнилите ябълки" в съдебната ни система и че френски дружества биват откраднати с помощта на магистрати.

На 29 декември вторият определен съдия – Пламен Колев, също си направи отвод. Той изтъкна, че цитираното от страните в процеса изявление, направено от името на СГС, с което са изнесени относими към спора факти и изводите, направени въз основа на тях, не биха могли да повлияят на вътрешното му убеждение.

По-късно днес делото е разпределено на съдия Валентин Бойкинов. Разпределението е извършено в 9.48 часа от шефа на Търговското отделение на СГС Иво Дачев, пише още "Правен свят".