ЦСКА замина на маратонски лагер в турския курорт Анталия. "Червените" ще бъдат в Турция до средата на февруари, като точната бройка на контролите все още се уточнява. С тима заминаха двама нови футболисти - пристигналият вчера Амансио Фортес от Ангола и мароканският вратар Ясин Ел Харуби, който кара проби. Той пази на втородивизионния "Верея" (Стара Загора).

За южната ни съседка не отлетяха Неманя Милисавлевич, Сержиу Буш и капитанът Валентин Илиев, но треньорът Стойчо Младенов увери, че те ще се присъединят на по-късен етап. На аерогарата се появиха спряганите за трансфери Тончи Кукоч и Апостол Попов. За хърватина все още има голяма вероятност да премине в друг тим, докато Попов поне на този етап остава в клуба и ще се бори за титулярно място.

Хърватинът Кукоч отново не пропусна да се изяви като шоумен и "блесна" с интересно изказване:

"Томов е човекът. Него питайте за трансферите. Той иска 10 милиона за мен. Кой ще плати толкова? Аз искам да бъда шампион. Това е моето желание, но не знам дали с ЦСКА или с "Динамо" (Загреб). Ще видим, каквото стане."

Халфът Амансио Фортес за първи път застана пред журналисти. Той мина вчера медицински преглед и е първото ново попълнение на ЦСКА за 2015-а.

"Знам, че ЦСКА е голям отбор, най-добрият в България. Това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало от известно време, годината почва добре за мен, рече Фортес. - Идвам тук, за да помогна на отбора. Не знам дали мога да говоря за договора си. Целта ми е да направя всички щастливи. Бил съм в юношеските формации на "Спортинг" (Лисабон) и "Манчестър Юнайтед" и съм национален футболист на Ангола. За последно играх за "Фатима" в Португалия допреди две седмици. Имах оферти и от други отбори там, но видях, че ЦСКА е добър клуб и дойдох в България. Първите впечатления от страната ви? Много е студено. Познавам някои играчи отпреди. Маркиньос, например."

Най-търсен от медиите логично бе треньорът Стойчо Младенов, а той говори и на-дълго. Не бе подмината темата с изненадващо напусналия Антон Карачанаков.

"Антон Карачанаков не искам да го коментирам. Само мога да съжалявам, защото е футболист на 22 години с големи качества, рече Младенов. - Искам да му пожелая успех, където и да отиде. Един съвет към него - да бъде по-постоянен. От този момент той не е наш футболист и не е тема на разговор."

"Амансио Фортес играе като офанзивен халф, но може да се справя и по крилата и това ни дава доста опции. Можем да го използваме по целия фронт на атаката. Надявам се да се адаптира бързо и да може да помогне. Привличаме го, за да може да е конкуренция на Фелипе, продължи Младенов. - От този лагер очакваме да се подготвим физически добре и от спортно-техническа гледна точка - да бъдем перфектни. Искаме да подобрим състоянието си. Всички вие бяхте свидетели как се изгради този отбор в процес на шампионата. Това ни затрудни, защото трябваше да се борим със сериозна конкуренция за челните места. Ще бъдем заедно 40 дни, което ще ни даде възможност да обиграем добре отбора, особено през втория етап, когато ще играем контроли през три дни."

По повод трансферите той каза следното:

"Опитахме да привлечем български играчи, но за тях трябва да се плаща трансферна цена. Трябва да извадим поне 100 000 евро за централен нападател. Миналата година имахме интерес към Антон Огнянов и към Пламен Крумов, но "Левски" извади пари и ги купи. Ние нямахме пари и положението сега е подобно."

"Да, има забавени заплати към част от юношите, призна наставникът. - Ръководството ще направи всички възможно да изплати техните възнаграждения. Ние ги извикахме вчера, за да говорим за тяхното преотстъпване в други клубове, а не, за да разтрогваме с тях. До петък ще има яснота кои момчета ще преотстъпим на други отбори, а тези, които останат при нас ще се присъединят към лагера ни на по-късен етап."

"Не искам да се разделям с нито един играч. На първо място сме и искам да си запазим състава. Искам да благодаря на всеки един за компромисите, които са направили в името на ЦСКА и за труда, който вложихме, добави Стойчо. - Не искам да има изходящи трансфери, но сме притиснати от доста страни. Ако има добра оферта, ще се стигне до сделка. Говорих с Александър Томов и част от акционерите и това е положението. Томов и останалите се справят на този момент и аз им благодаря. В клуба има пари благодарение на продажбата на Ивайло Чочев и Райс М`Боли. Ще имаме по-малко шансове за титлата, ако се разделим с дадени играчи." 

"Опитваме се да привлечем един или двама централни нападатели. Очакваме един играч на проби, а с друг преговаряме. Иван Стоянов и Иван Маркович са готови на 100% за подготовката. Ще се включат наравно с всички останали", завърши Стойчо Младенов.