СИМОНА РУСЕВА

Зловещ атентат отне живота на над 50 млади хора в центъра на йеменската столица Сана, ранените са десетки, предадоха световните агенции.

Кърваната драма се е разиграла тази заран местно време пред полицейската академия в Сана. Там се събрали младежи, кандидатстващи за обучение. Докато чакали вратите да се отворят, в множеството се врязал автобомил и миг по-късно се разнесъл мощен взрив.

Остатъци от документите на жертвите.

Пристигналите начаса екипи на “Бърза помощ” установили смъртта на 40 души, но броят на загиналите нарастна по-късно с още 10 души. Десетки ранени, много от които с опасност за живота, били откарани в болници. Веднага след мощния взрив е започнала стрелба, предаде йеменската агенция “Ал-Маздар” и уточнява, че полицейската академия се намира в непосредствена близост до Министерството на отбраната и до саудитското посолство.

Йемен е разтъсван от размирици, след като през 2011 г. ген. Али Абдулах Салех (72 г.) беше насилствено свален от власт. Той бе президент на страната от 1978 г.

До този момент никой не е поел отговорността за атентата. Почеркът обаче е на терористичната организация “Ал Каида”, извършила многократни жестоки нападения, предимно в столицата Сана. Най-кърава в историята на Йемен беше миналата година, следвана от 2011 г., когато избухна “Арабската пролет”. През 2014 г. жертви на насилието са близо 8000 души, три пъти повече в сравнение с 2011 г., сочи официалната статистика на центъра за политически изследвания “Абаад”, публикувана в неделя. 

В анализа се посочва също, че преходът след свалянето на Али Абдулах Салех от власт е белязан от насилие. Само през миналата година са били избити 5000 шиити, 500 привърженици на “Ал Каида”, 1000 войници от редовната армия, както и 1200 мирни граждани.