Банка ДСК предупреди за нов вирус, който засяга мобилните устройства на потребителите.

Регистрирани са няколко случая с клиенти на платформата за интернет банкиране "ДСК Директ", при които злонамерени лица заразяват компютъра (интернет браузера) на потребителя с вирус, съобщава банката.

Вирусът подменя началната страница на "ДСК Директ" с подканата потребителят да инсталира на мобилния си телефон - мобилна "антивирусна програма", като за целта вирусът изисква потребителят да посочи мобилният си номер, на който в последствие се изпраща SMS с линк към нерегламентирана инсталационна програма.

Мобилното приложение което се предлага да бъде инсталирано, заразява и мобилния апарат на потребителя, с което злонамерените лица целят да прихванат и получат SMS-ите, изпращани към този номер, включително тези от банката.

Уведомяваме Ви, че Банка ДСК няма подобна инициатива - предложение към потребителите си, и обръщаме внимание да завишите бдителността си, пише банката.

От банката молят потребителите, които са забелязали сходен сценарий за своя профил, да се свържат незабавно с колцентъра ѝ на тел. 0700 10 375, за да бъде предотвратен нерегламентиран достъп до "ДСК Директ".

Ето снимки от екрана на част от измамните съобщения: