Сред културните "находки" в КТБ има и скулптури и те също ще бъдат иззети от прокуратурата.

Това каза днес след заседанието на Министерския съвет министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на въпроси за прибраните от банката ден по-рано около 300 картини, част от които лична собственост на Цветан Василев.

"Нашата задача в момента е да ги съхраним, за да не бъдат загубени. Да направим идентификация и да можем да кажем на прокуратурата кои са авторите на картините, какви са те, от коя година са картините и каква е тяхната стойност", обясни министърът на културата.

Той самият не бил виждал картините, които от вчера се намират в Националния исторически музей (НИМ) въпреки първоначалното намерение да бъдат транспортирани до т.нар. български Лувър.

"Сега са прибрани на топло, ще се направи анализ, ще се установи кои са оригинали и дали има фалшификати", посочи Рашидов. И подчерта, че правомощията на ведомството му се простират единствено дотам.

Според първоначалните информации е имало идея част от иззетите произведения на изкуството да бъдат изложени в "Лувъра", ако бъдат конфискувани. На въпрос има ли такъв вариант министърът коментира:

"Текат процеси, ще питате прокуратурата. Ако от там ги освободят. Ние в момента единствено ги съхраняваме, за да не бъдат загубени и да направим идентификация".

За самият музеен комплекс пък заяви, че целта му била "да бъдем забелязани", защото "светът е много голям". 

По повод на решението му да назначи Александър Морфов за временно изпълняващ длъжността шеф на Народния театър "Иван Вазов" и критиките към личността на самия Морфов пък Рашидов се мотивира:

"Най-важното, е че театър има заради публиката и публиката обича представленията на Морфов. Да спрем този начин на говорене, защото е талантлив човек, а всеки има характер и всеки да говори каквото си иска. Той е един голям български режисьор, зад когото стоят 250 големи български артисти".