Добър ден, уважаеми хейтъри, както и на вас, нормални, но емоционално реагиращи граждани. Всеки има право на мнение, нека го изкаже. Но я дайте да разсъдим по-спокойно, преди да наругаем някого на първо четене.

Трябва да призная, че назначението на Александър Морфов за и.д. директор на Народния театър изненада и мен. Признавам също и че първата ми реакция беше недотам възпитана и добре, че беше кратка и я изразих само пред себе си. Четейки обаче коментарите около новината, се позамислих. Рязката, негативна емоция в повечето от тях ми напомни за... познайте какво?

Ами за реакцията на самия Морфов, трупата на Народния и групата протестиращи срещу Слави Бинев като шеф на комисията по култура в парламента. Твърдо "не" и толкова. Обвиненията срещу Бинев, че е негодник, който ще съсипе българската култура, са също толкова претоварени емоционално, колкото и тези, че Александър Морфов е тарикат, който се е навел на властта, за да си опече работата. Поне доколкото познавам Морфов, той не е и никога не е бил тарикат. Емоционален - да. Опърничав - да. Рязък - да. Но хитрец - е, не е, сори. Напротив.

А да припомням ли изказвания на Радан Кънев, правосъдния министър Христо Иванов и почти целия Реформаторски блок по адрес на Бойко Борисов от съвсем близкото минало? Какво щеше да стане, ако реформаторите и ГЕРБ (но най-вече реформаторите) си бяха останали твърдо на позицията отпреди изборите и продължаваха да се замерят с онези сочни епитети? Смея с голяма доза сигурност да предположа, че днес щеше да ни управлява една чудна коалиция БСП-ДПС-Атака-КОЙ и направо не ми се иска да предполагам повече.

Всъщност постъпката на Вежди Рашидов да покани Александър Морфов за временен (подчертавам: временен) директор на Народния театър (след думите на Морфов за него, премиера, правителството и цялата държава), е достоен за уважение жест. А фактът, че Морфов прие предложението, без да се запъва като магаре на януарски лед, може само да бъде адмирирана. Нали никой не очаква сега министър и директор да се запрегръщат пред камерите и да се заобясняват в любов? Когато може и трябва да се направи нещо добро, разумният компромис не е само полезен, но и задължителен. Не говоря само за театър, както се сещате.

Не е нужно дълго да мислим, за да стигнем до извода, че Александър Морфов е най-логичният директор на Народния театър. Кой друг режисьор пълни салона му години наред с постановките си? Кой друг е толкова уважаван от трупата, която, не забравяйте, е съставена от никак нелесни за управление характери? Към кого другиго политиците от всички бои имат такъв респект и ще се вслушат в думите му, дори да не им се иска?

Ако имате други предложения - моля, дайте ги. Обаче приемаме мнения само от хора, които са гледали постановките на Сашо Морфов. Другите - да мълчат. За да не излезе, че всички българи, освен от футбол и политика, вече разбираме и от театър.  

Няма защо да се заблуждаваме. Светът, както и България, не са идеално място за живеене, уважаеми дами и господа хейтъри - самото ви съществуване го доказва.