Шофьор, а не картечар, не автоматчик, не гранатометчик.

Такъв ще е профилът на военния, който евентуално бихме изпратили на границата с Турция в помощ на МВР при охраната й. Или поне това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който на днешното правителствено заседание обсъжда с колегите си темата с очаквания нов бежански поток. Част от стенограмата бе публикувана на сайта на Министерския съвет

Повод за конкретния коментар на Борисов е искането от страна на вътрешния министър Веселин Вучков Министерсво на отбраната също да се включи в охраняването на браздата, в това число и с военнослужещи. Военният министър Николай Ненчев се възпротиви, обявявайки, че законът за въоражените сили не вменява такава функция на армейците. Остро реагира вчера и президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев. Според него струпването на армия на границата щяло да предизвика дипломатически скандал с Анкара.

За каква армия всъщност става въпрос

Заради изказването на държавния глава Борисов днес надълго и нашироко обяснява за каква "армия" всъщност става въпрос.  

"Не сме говорили да пращаме армия на границата. В Гърция, в Турция техните армейски поделения се ползват, но ние за такава тема - да изпратим моторизираната техника на нашите бригади на границата, никога не е ставало въпрос. Говорили сме дали от тези двадесет и няколко хиляди служители на Българската армия можем да ползваме за логистика, като например водачите и камионите, с които разполагат", посочва Борисов и уточнява:

"Казано с други думи, шофьор, той не е картечар, не е автоматчик, не е гранатометчик, той си е шофьор, но той е трениран на военни полигони с тази техника в такива тежки условия. Едно е да си карал патрулка в Свищов, друго е да ти дадат голям джоган и да караш по тези места тежкопланиски, хлъзгави, с коловози, и в същото време отзад да се возят по 15-20 човека". 

"В същото време, границата понеже е далеч, там хиляди в момента наши сънародници носят службата бодро и уставно в невероятно тежки условия, виелици, студ, кал, дъжд, сняг, невероятно тежки условия", казва още Борисов по адрес на граничните полицаи и на редовите такива, които бяха командировани от вътрешността на страната.

За кльоновете и временните съоръжения

Премиерът обръща специално внимание и на възпиращата ограда, която правителството смята да доизгради по цялото протежение на границата с Турция. Той много настоява за въпросната ограда да не се говори като за стена, а като за "временно съоръжение", чиято цел е не да отблъсква имигрантите или да създава напрежение с натовския ни партньор Турция, а да насочва търсещите закрила към ГКПП-тата. И се връща назад във времето:

"Вече България веднъж е демонтирала такова съоръжение. На по-достъпен, народен език - кльоновете, които бяха, спомняте си. Знаете, че тогава, през онези години, не е била целта да се спира имиграция, а българите просто да не бягат на Запад, и затова тези мрежи - старите кльонове и огради, са били на по седем, осем километра вътре на територията на страната, за да имат време граничарите като мине беглецът тогава (и много от нашите симпатизанти сега, а сигурно и членове на партиите, които сме тук са правили такива опити да преминават тогава, бягайки от режима) да имат седем, осем километра време да ги застигнат докато преминат вече на територията на Гърция, или Турция, или тогава Югославия включително".

За нужните милиони

За справяне с евентуална бежанска криза обаче Борисов изчислява, че на страната ще са нужни над 150 млн. лв. Поне 40-50 млн. лв. за изграждане на над 130-километровата ограда и още около 90 млн. лв. за назначаването на щат към "Гранична полиция" на нови 500 души.

Тъй като в бюджет 2015 такава сума не е предвидена, премиерът виждал няколко варианта: или актуализация на финансовата рамка, или да се орежат по 15-20 млн. лв. от бюджетите на всички министерства, или да се направи изменение на закона за отбраната, за да се позволи и на военните да патрулират. Иска от министрите и да водят преговори с Брюксел за помощ.

От думите на Борисов обаче става ясно едва ли не, че пенсионерите няма да вземат великденски добавки към пенсиите си, "но ако се изсипят още 150-200 милиона, няма как да стане". 

"Моето твърдо намерение заедно с Калфин и финансовия министър е за Великден пак да дадем, за да може хората… да направим всичко възможно и тогава. Но, ако ни се изсипят още 150-200 милиона, няма как да стане. Сиреч, това ще бъде за сметка на някого", заявява Борисов.

Не били сирийци, а били алжирци 

Социалният вицепремиер и министър Ивайло Калфин пък се намесва, за да изкаже мнение "против" опасенията на Росен Плевнелиев от дипломатически скандал. 

"Не мисля, че бихме могли да имаме притеснения. Още повече, че поне до преди известно време - до миналата година, по турската граница вървяха три вида патрули: военни, гранична полиция и жандармерия, и те си патрулират по границата, както се патрулира по граница и това е по българо-турската граница, а не по някоя друга. Притеснението, което също идва от Турция е, че не само са сирийци, тези с двата милиона са сирийци и са бежанци от Сирия. В България през Турция влизат доста други граждани и, доколкото знам, има доста алжирци", казва Калфин.

Калфин акцентира върху това, че страната ни трябва да обърне внимание и на интеграцията на бежанците, защото не може до безкрай да строи нови центрове за задържане и настаняване, а без интеграция общностите ще се превърнат в гета, генериращи престъпност.

"На мен всяка сутрин дежурният по МВР ми дава сводка колко на границата и от какви народности, и те са най-малко сирийци, ако ме питаш. Ето, кажи, Вучков, ти ги имаш", приглася и Борисов.

А Вучков изброява следните данни:

- 2014 г. задържани от българските власти лица на българо-турската граница са 6023, а през 2013 г. са били 11 524

- 2014 г. задържани от турските власти на българо-турската граница - 6004, а за 2013-а са били 3385

За 2014 г. е имало опити за влизане на територията на България от 38 502 лица, което е 2,3 пъти повече в сравнение с 2013 г. Тогава са били 16 736 лица. 

"Тоест, макар задържаните от нас да са по-малко, натискът се е увеличил", казва в заключение вътрешният министър.