СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – “Този отвратителен акт е посегателство не само срещу живота на френските граждани и вътрешната сигурност на Франция. Това е посегателство срещу свободата на мненията и пресата – основен елемент на нашата сводобна и демократична култура. Това по никакъв начин не може да бъде оправдано. Германия е плътно на страната на нашите френски пирятели.”

Това написа германската канцлерка Ангела Меркел в телеграма до френския президент Франсоа Оланд по повод кървавия атентат в парижката редакция на хумористичното сп. “Шарли ебдо”.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също остро осъди атентата: “Кървавото нападение срещу редакцията на сп. “Шарли ебдо” в Париж дълбоко ме разтърсва, стъписан съм. С голяма скръб узнаваме за мъртвите, които станаха жертва на този убийствен атентат. Ние сме дълбоко съпричастни със семействата, приятелите и колегите на жертвите. Един такъв терористичен акт в сърцето на една европейска столица срещу представители на свободната и критична преса е отвратителен. Това е фронтално нападение срещу нашите европейски ценности и срещу свободата в нашето общество. Длъжни сме заедно и решително да му се противопоставим. В този тежък момент ние сме изцяло на страната на нашите приятели във Франция.”

Вицеканцлерът и лидер на германските социалдемократи Зигмар Габриел заклейми атентата като “атака срещу свободата на словото в едно открито и демократично общество”.

Всички германски партийни лидери и шефове на парламентарни фракции, водещи журналисти, представители на бизнес средите, на културата и изкуството заклеймиха атентата в Париж и призоваха целия демокретичен свят да се възправи срещу терора.

Дълбок шок от варварския акт изрази и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя беше сред първите европейски представители, излезли с реакция, в която се изразява солидарност с френския народ и със свободната преса, която е основа на демокрацията.

Президентът на Русия Владимир Путин осъжда тероризма „във всичките му форми”. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след атентата, при който в редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли ебдо” загинаха 12 души. Той добави, че Путин поднася съболезнованията си на френския народ.

Говорител на Белия дом изрази съболезнования на семействата на убитите журналисти и остро осъди вандалската касапница. Той уточни, че американските и френските спецслужби са в постоянен контакт и САЩ оказват пълно съдействие на Париж за откриване на терористите.