Съветът на ЕС наложи допълнителна забрана за внос на стоки от Русия на обща стойност 7 милиарда евро.

Одобрените днес на писмена процедура мерки поставят основата за необходимата правна рамка за прилагане на таван на цените на внасяния от Русия петрол.

Не е постигнато споразумение за таван на цените на газа, тъй като в съобщенията на Съвета и Европейската комисия няма и дума по въпроса.

Ограничителните мерки са част от осмия пакет санкции срещу Москва. Те са наложени заради псевдореферендумите и последвалото анексиране от Русия на окупираните територии в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

Ценовият таван е свързан с превоза по море за трети страни на руски петрол. Ще има и нови ограничения за превоза по море на суров петрол и петролни продукти за трети страни.

Ето как според Съвета ще работи тази комбинация от мерки. Ще бъде забранено осигуряването на превоз по море и предоставянето на техническа помощ, посреднически услуги, финансирането или финансовата помощ, свързани с морския транспорт за трети страни. Забраната, засягаща суровия петрол, влиза в сила през декември т.г., а тази за петролните продукти – от февруари 2023 г. Става дума за стоки както с произход от Русия, така и предназначени за нея.

Дерогацията от ценовия таван ще позволи окигуряването на транспорт и услуги, ако петролните или бензиновите продукти са закупени на предварително установен ценови таван или под него. Новата забрана за осигуряването на морски транспорт от кораби на ЕС за трети страни ще бъде прилагана от деня, в който Съветът единодушно реши да въведе таван на цените. Този таван значително ще намали приходите на Русия от петрола, чиито цени бяха надути от войната в Украйна. Ценовото ограничение може и да стабилизира световните цени на енергията.

ЕС разширява и забраната за вноса на стоманени изделия с произход от Русия или произведени там. Налагат се ограничения върху вноса на дървесна маса и хартия, цигари, пластмаса и козметика, както и елементи, използвани в бижутерията – камъни и скъпоценни метали. Търговията с всичко това носи значителни приходи на Русия. Ограничават се също така продажбата, снабдяването, трансферът и износът на допълнителни изделия, използвани в авиационния сектор.

Забраните трябва да попречат на екзекуции

Осмият пакет от санкции включва още следните мерки:

• Санкциониране на лица и образувания, участвали в организирането на незаконните „референдуми“, представители на отбранителния сектор и известни личности, разпространяващи дезинформа;ия за войната. Разширяват се и специфичните критерии за вкарването в черния списък. Целта е да може да бъдат наказани тези, които помагат за заобикалянето на санкциите на ЕС;

• Разширяване на списъка на забранени стоки, които могат да помогнат за развитието на военния и технологичния капацитет на в сектора на отбраната и сигурността на Русия. Ще бъдат включени определени електронни компоненти, допълнителни химикали и стоки, които могат да бъдат използвани при смъртно наказание, мъчения и друго жестоко, нечовешко и унизително отношение;

• Забрана за продажба, снабдяване, трансфер или износ на огнестрелни оръжия за граждански цели и важни съставни части и боеприпаси за тях, на военни коли и оборудване, на паравоенно оборудване и на резервни части;

Забрана граждани на ЕС да заемат каквито и да било постове в управителните органи на определени руски държавни компании или контролирани от руската държава юридически лица, образувания или органи;

Пълна забрана за предоставянето на портфейл с криптосметки, счетоводни или попечителски услуги за лица или жители на Русия, независимо от общата стойност на криптосметките;

• Забрана за предоставянето на архитектурни и инженерни услуги, както и консултантски услуги в сферата на информационните технологии и юридически консултации за Русия.

Съветът реши също така от днес да бъде разширен и географският обхват на санкциите, въведен на 24 февруари, включително за забраната за вноса на стоки от неконтролираните от украинското правителство територии на Донецка и Луганска области. Мерките вече ще важат и за същите територии в Запорожка и Херсонска области.

Предстои публикуването на законодателния акт в Официален вестник на ЕС.