Сцени като от приказката за златната рибка, в която алчна бабичка заради лакомията си в крайна сметка остава със старото си продънено корито, са втрещили чиновниците от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Въпреки че обещаното предизборно от ГЕРБ саниране на панелките още не е стартирало, мераклиите да се уредят с чисто нова дограма са повече от нетърпеливи. И мнозина вече са пуснали връзки, за да се уредят с чисто нови, но най-вече безплатни - изолация, прозорци и вертикални щрангове на ВиК инсталацията.

В регионалното министерство, както и във всички големи общини, в които има панелни микрорайони, са залeти от въпроси и искания за саниране на блокове. Сред тях не липсват и откровено наглите искания от рода "като ми смените дограмата ми донесете нови мебели, телевизор и хладилник". Видяхме се в чудо с човешката алчност, признават държавни чиновници.

За да няма повече обърквания днес регионалното министерство разпространи брошура, която би трябвало да улесни хората, желаещи да кандидатстват за безплатно саниране. Тя може да бъде изтеглена от интернет адреса http://www.mrrb.government.bg/?controller=articles&id=6067

Национална програма  за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради предоставя 100% безвъзмездна финансова помощ за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в допустимите сгради.  

В нея потребителите се информират, кой и как може да кандидатства по програмата и какви са стъпките, които  трябва да се направят. Поместена е и информация, какви са задълженията на общинските администрации, какви мерки ще се финансират и кое се счита за недопустим разход по програмата. Брошурата ще се разпространява сред гражданите безплатно от МРРБ както и от общините. 

До края на месец януари 2015 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще публикува и методическите указания към общините и Сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване пред общината.