Канада забрани на 10 000 представители на иранския режим да влизат на канадска територия, предаде Франс прес, като се позова на премиера Джъстин Трюдо. Сред тези хора са и членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

На тези 10 000 души се забранява завинаги да влизат в Канада, поясни Трюдо и добави, че това е мярка, която е използвана от Отава само при най-сериозни обстоятелства срещу режими, извършващи военни престъпления или геноциди, като в Босна или Руанда, информира БТА.

Трюдо отново изрази подкрепа за народа на Иран, който от три седмици протестира срещу властите. Тези протести бяха породени от смъртта на млада жена, задържана от нравствената полиция и изпаднала в кома в ареста. Близки на Махса Амини казват, че тя е жертва на насилие, но властите в Техеран отричат.

Как ще отговори Държавният департамент?

Държавният департамент на САЩ заяви, че ще продължат да координират със съюзниците и партньорите си действията си в отговор на "кървавите репресии" срещу протестиращите в Иран и "покровителстваното от държавата насилие" срещу жените там, предаде Ройтерс, съобщава БТА.

"Ще продължим да се координираме с нашите съюзници и партньори в отговора си на репресиите в Иран и на откровено покровителстваното от държавата насилие там срещу жените", каза пред репортери говорител на външнополитическото ведомство на САЩ.

"Иранското правителство досега е убило при кървавите си репресии над 100 души", добави той, като се позова на данни на правозащитни организации.

Франция призова гражданите си да напуснат Иран възможно най-скоро

Франция призова гражданите си да напуснат Иран час по-скоро. Според Париж те са изложени на опасност от произволни задържания, предаде Ройтерс.

"Всеки френски турист, включително двойните граждани, е изложен на висока степен на опасност от арест, произволно задържане и несправедлив съдебен процес", заяви френското външно министерство на сайта си.

Франция тази седмица обвини Иран в "диктаторски практики" и че държи като заложници двама френски граждани, след като в четвъртък бе показан видеозапис с техни самопризнания, че са шпионирали. Това стана на фона на продължаващи от седмици вълнения в Ислямската република, за които Техеран обвини външни врагове.

Преди това френското външно министерство призова Иран да освободи двамата френски граждани.