Изглеждаше като някаква шега и пълен абсурд, но почна да се реализира: румънският гранд "Стяуа" представи новата си емблема, седмици след като загуби правата върху марката "Стяуа" като има и лого.  А новото име е ФКСБ (Футболен клуб "Стяуа" Букурещ).  

Както вече ви информирахме в началото на декември (виж тук), най-успешният отбор на Балканите загуби съдебната битка с Министерството на отбраната в северната ни съседка и загуби своята идентичност. Решението на съда напрактика остави европейският клубен шампион от 1986 г. без символи. И реално го разцепи на две - от едната страна е отборът (с играчи и треньори), а от другата познатата марка "Стяуа", но без съдържание.

Накратко, става въпрос за следното. През 1998-ма, "Стяуа" попада в ръцете на частни инвеститори с одобрението на министерство на отбраната, което запази правата върху името и емблемата. Ситуацията се променя през 2003 г., когато клубът е взет от противоречивия Джиджи Бекали - в момента излежаващ присъда в затвора.

Бизнесменът и хората му не успяха да се споразумеят с военните, така "Източната звезда" ще продължи да съществува като напълно нов клуб. Говори се, че на Бекали е поискана цена от порядъка на 2-3 милиона евро, но той отказал да я плати.  

Днес бе представена новата емблема, която стои доста нелепо - звезда с осем лъча, които символизират елементите енергия, земя, вода, огън, небе, дух, интелект и его. Логото е жълто, а по средата е изписано новото име ФКСБ. Цветовете на екипите се променят от червено и синьо на жълто и синьо.

А през декември се стигна до парадокси. В румънското първенство отборът игра без име, а на мачовете бе изписван в протоколите и за статистиката като "домакин" и "гост". За Лига Европа пък получи специално разрешение от непреклонните военни да ползва името "Стяуа". Има ли шанс нещата да се оправят и емблематичният клуб да си върне идентичността? Засега въпросът е без отговор.