Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин каза, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, включващ България, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Бастрикин заяви на среща с руския президент Владимир Путин, че страните, през който се е движил камионът, са установени.

"Това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарският край", каза Бастрикин.

По думите му са установени също така превозвачите – лица, участвали в организацията на придвижването на камиона.

Путин заяви, че взривът на Кримския мост в събота е бил терористичен акт, насочен срещу важна гражданска инфраструктура на Русия. Той добави, че зад атаката стоят украинските специални служби.

Бастрикин посочи, че в подготовката на терористичния акт са помагали граждани на Русия и други държави.

ЕК: Не вярваме ни най-малко на това, което казват в Москва

„Знаете колко са достоверни всякакви твърдения и т.нар. разследвания  в Русия. Така че нямам ни най-малка вяра на това, което те казват.“

Така отговори на въпрос на Клуб Z Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той бе помолен да коментира твърденията, че камионът, взривил Кримския мост, е минал през България – страна членка на ЕС.

„От Москва и от тези т.нар. официални места излизат толкова много неща, които не заслужават каквито и да било коментари. Нека припомня, че Крим е Украйна. Керченският мост е незаконна структура, построена за връзка между украинска територия и континенталната част на Русия, без одобрението или оторизирането от страна на законните украински власти. Няма как да видим, да знаем какво се е случило в събота на моста – нито за врзива, нито за причините“, допълни Стано.