Израел и Ливан постигнаха историческа договореност за морската си граница, заяви днес израелският премиер Яир Лапид, цитиран от Ройтерс. Си Ен Ен подчертава, че споразумението отваря пътя за проучване и експлоатация на потенциално богати подводни находища на петрол и природен газ и за износа им към Европа.

"Това е историческо постижение, които ще повиши сигурността на Израел, ще инжектира милиарди в израелската икономика и ще гарантира стабилността на северната ни граница", подчерта Лапид.

В изявление премиерът каза, че утре сделката ще бъде предложена за одобрение в неговия Кабинет по сигурността и правителството, преди да бъде разгледана в парламента.

Ливанският президент Мишел Аун е заявил, че условията от последния вариант на споразумението, получени от американския пратеник Еймъс Хохстийн, удовлетворяват Ливан и президентът се надява, че споразумението ще бъде обявено възможно най-скоро, гласи изявление на ливанското президентство, предоставено на Ройтерс.

По-рано израелският съветник по националната сигурност Еял Хулата също даде положителна оценка:

"Всички наши искания бяха приети, промените, които поискахме, бяха направени. Ние защитихме интересите на Израел в областта на сигурността и сме на път към историческо споразумение", каза той в изявление.

"Хизбула“ - мощно ливанско военно-политическо движение, за което Израел е заклет враг - е дало даде зелена светлина на споразумението за демаркиране на морската граница на Ливан с Израел, заявиха днес два високопоставени ливански източника. Висш служител на ливанското правителство и служител, близък до „Хизбула“, заявиха, че партията се е "съгласила" с условията на споразумението и счита преговорите за "приключени".

Спорната зона включва находището за нефт и газ Кариш и регион, известен като Канаа, които се очаква да попаднат съответно в израелски и ливански води съгласно сделката. Израел заяви, че скоро ще започне да добива петрол и газ от Кариш и да ги изнася за Европа, предаде Си Ен Ен.

Във вторник ливанският министър на енергетиката Уалид Фаяд каза, че френската енергийна компания "Toтал", която притежава договора за проучване на ливански води, ще започне работа по сондажите в Канаа „незабавно“, отбеляза телевизията.