Москва не би отказала среща между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров. Той отхвърли спекулациите, че Русия обмисля да използва ядрено оръжие и подчерта, че тя би го направила само ако е изправена пред неминуема гибел, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лавров уточни, че руската ядрена доктрина предвижда "ответни мерки с цел да се предотврати унищожаването на Руската федерация в резултат на преки ядрени удари или използването на други оръжия, които пораждат заплаха за самото съществуване на Русия".

В изказване по телевизия "Россия 1" дипломатът обвини Запада, че разпространява спекулации за предполагаемите намерения на Русия да използва ядрено оръжие и призова САЩ и техните съюзници да "проявят максимална отговорност в публичните си изявления" по темата.

На 21 септември руският президент Владимир Путин изрази готовността си да използва "всички налични средства", за да защити руската територия. Това негово изявление бе възприето като опит да принуди Украйна да спре офанзивата си по освобождаване на четирите окупирани територии ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие, които след това бяха присъединени към Руската федерация.

Лавров обяви, че Вашингтон не е изразявал готовност за разговори с Москва.

"Досега не сме получили никакви сериозни предложения за осъществяване на контакт", обяви той.

Той добави, че Русия няма да откаже среща между Путин и Байдън в рамките на предстояща среща на Г-20. Лидерският форум ще се проведе през ноември 2022 г. на индонезийския остров Бали.

"Многократно сме казвали, че никога не отказваме срещи. Ако има предложение, ще го разгледаме", каза Лавров.

В този контекст АП цитира председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, който днес сравни украинския президент Володимир Зеленски с убития лидер на Ал Каида Осама бин Ладен. Володин добави, че западните политици, които подкрепят Украйна, "на практика спонсорират тероризма" и "не може да има разговори с терористи".

Зеленски неведнъж е призовавал световните лидери да обявят Русия за терористична държава заради атаките срещу цивилни и военните престъпления на украинска земя.

Среща Путин-Ердоган в Астана - на 13 октомври

Путин ще проведе среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на 13 октомври, четвъртък, в Астана, съобщи днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че по време на срещата ще бъдат обсъдени отношенията между Москва и Анкара, както и темата за Украйна.

"Появи се яснота, срещата се подготвя", заяви Песков, като уточни, че тя ще се състои в четвъртък.

Що се отнася до темите, той отбеляза, че "това, разбира се, ще бъде и Украйна, и двустранните отношения, и много други теми, както и целият обем мнения по текущите въпроси".

По-рано днес турски официален представител заяви, че се предвижда турският президент Реджеп Тайип Ердоган да се срещне утре с руския си колега Владимир Путин в Астана в рамките на регионалната среща на върха, която ще се състои в казахстанската столица, предаде БТА