Само петима украински бежанци отпътуваха тази сутрин с влак от Варна към вътрешността на страната. По предварителна информация, на база проведената анкета сред украинците, настанени в комплексите около града, готовност да заминат бяха заявили между 200 и 250 души, съобщи БТА.

Българските институции бяха създали организация, полицията бе осигурила коридор за придвижването на бежанците, осигурени бяха четири автобуса, които да ги превозят от „Златни пясъци“ до жп гарата във Варна, които обаче пристигнаха празни. Допълнителните вагони към композицията, пътуваща към София, бяха разкачени преди тръгването на влака. На гарата доброволци от БЧК и други организации бяха осигурили напитки и храна, както и детски кът.

Идеята беше днес да се изнесат около 200-250 души, само че тази сутрин повечето заявиха, че са решили да не пътуват, а да си търсят сами квартири или да тръгнат към Украйна, каза областният управител на Варна Благомир Коцев. По думите му днес екипите, създадени от различни ведомства, отново тръгват по хотелите в комплексите, за да разберат колко са желаещите да пътуват утре. 

Във Варненско в хотели са настанени около 20 хиляди украинци, от които близо 3 хиляди вече са заминали. Седем хиляди души бяха изразили готовност до 1 юни да се преместят към вътрешността на страната ни, само че в момента ситуацията явно става съвсем различна, посочи Коцев. Областният управител допълни, че ведомствени бази във Варненско могат да приемат между 500 до 1000 души и местата се пазят за крайно нуждаещи се сред бежанците. 

От пристигналите на гарата украинци на въпроси на медиите отговори Вячеслав Радованов от Одеса. Младежът разказа, че е у нас заедно с баба си. Сподели, че не е съвсем наясно какво ще е състоянието на базата, където се местят, притесненията му са, че там ще има само една аптека. Радованов не изрази разочарование, че отпътува от Варна, като сподели, че за него е важно пътешествието.

Рано сутринта на жп гарата във Варна пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. По думите ѝ преместването на желаещите бежанци от морето към вътрешността на страната ще става в различни бази, които не се съобщават от съображения за сигурност. Пътуванията ще стават поетапно, а настаняването – според нуждите на хората, защото сред тях има и много уязвими групи, каза още Тошева. Вземал се под внимание и фактът, че настанените в отделните хотели по морето вече са създали свои общности и българските власти се опитват да уважат желанието им да останат заедно и там, където ще бъдат преместени. 

От Бургас тръгна влак с 57 бежанци, настанени досега в "Слънчев бряг"

Влак с 57 украински бежанци отпътува от железопътната гара в Бургас към София. Бежанците бяха настанени в два от вагоните на влаковата композиция. От столицата те ще бъдат превозени до Паничище, където ще бъдат настанени в държавна база, казаха за БТА от пресцентъра на Областната управа в Бургас.

Украинските бежанци са отведени до Бургас с автобуси от района на курорта Слънчев бряг, където бяха настанени в хотели. 

Шефката на агенцията за бежанците: Всички бази отговарят на условията

Всички бази, които се предлагат и се насочват групи на настаняване на украински бежанци, отговарят на стандартите по Директивите на Европейската комисия и на ООН за настаняване на бежанци - подслон, храна, вода и хигиенни условия, каза в неделя следобед пред журналисти вече в Бургас Мариана Тошева.

"Апелирам към всички украински граждани, които нямат желание да бъдат настанени в държавни база, да информират хотелиерите, екипите на терен", призова тя.

"Хората, които бяха планувани, а не тръгнаха днес, до последно твърдяха пред наши екипи по места, че приемат последващо настаняване", добави Тошева.

По думите ѝ в Елхово има база  за 1700 човека и "може да се окаже един много необходим ресурс".

"Динамиката се променя през 15-20 минути, получаваме информация от хотелиери, от украински граждани и техните организации, също така и през екипите, които са на терен, че определени хора или се отказват, други - че няма да изчакат и планират да тръгнат със собствен ход в някаква посока", коментира шефката на агенцията.

За последните 24 часа страната ни са напуснали над 5200 бежанци.

"По-голямата част се връщат в Украйна, в райони които са мирни и няма непосредствена заплаха за живота и здравето на тези хора", обясни Тошева.

Три екипа на Държавната агенция за бежанците са на терен; общо са над 100 души от всички ведомства. За днес са били осигурени над десет автобуса, осем допълнителни вагона от Българските държавни железници . 

Има извънредни дежурства във ведомствата. Ще има служители 24/7. Подсилени са местните структури на БДЖ и МВР в Бургас и Варна. Осигуряват се транспортни коридори, има и храна, и вода за бежанците.