Ако Германия и Европа искат газ, трябва само да завъртят крана на „Северен поток“ 2. Това заяви руският президент Путин днес.

„Северен поток“ 2 е напълно готов за експлоатация и бе спрян заради войната в Украйна. Преди дни тръбата на газопровода бе повредена от взрив. Тя обаче не е пострадала толкова, колкото тръбата на „Северен поток“ 1, който също бе взривен. Според разследване на Германия, Швеция и Дания експлозиите са умишлени и става дума за саботаж, извършен от вражеска държава. Заподозряна за това е Русия. Според експерти взривът може да е повод Москва да натисне Германия  да пусне „Северен поток“ 2, което и той стори днес.

Кремъл официално заяви, че смята експлозиите за международен тероризъм и намекна, че зад тях стоят САЩ.

„Няма съмнение, че това е международен тероризъм, който влошава окончателно отношенията между ЕС и Русия“, заяви той. Според Кремъл от саботажа печелят САЩ, защото така можа да направят Европа зависима от своите ресурси. В момента европейските държави се върщат в Средновековието заради липсата на газ и нефт, заяви още руският президент.

Всъщност Русия сама спря да подава газ към европейските си клиенти, а газът по „Северен поток“ 1 бе силно намален още през лятото и далеч не изпълнява заявените по договор количества.

Според Путин най-добре е да се използва газопровода „Турски поток“ за снабдяване с газ на Европа. Според него той е много по-сигурен.

Руският президент заплаши също така ЕС, че ще спре да доставя и нефт на страните, които приемат държавна горна граница на цената му.