Битката на ГЕРБ с машините за гласуване продължава. След като след вота лидерът Бойко Борисов обяви "Машините са пипани, 100%", тъй като не можело близо 90 000 души да са се разкарали в неделния ден до секциите, само за да натиснат бутона "Не подкрепям никого", днес депутатът му Тома Биков доразви тезата - в партията имали съмнения, че гласовете за никого, всъщност са гласове за нея.

В ефира на Нова тв Биков излезе с диаграми, за показно. И започна да изброява:

"На 4 април м.г., има 47 000 гласувания с "Не подкрепям никого". През юли - 35 000. През ноември - пак 35 000. Сега имаме близо 90 000.

Дали този резултат е спонтанен? Защото как се увеличават три пъти?", попита.

- Енти поред избори са.., отвърнаха водещите.

- Енти поред, миналия път как са 35 000? - попита пак Биков.

- Ами, следващия път сигурно ще са още повече...

- Нямаше никаква такава кампания. Ами, много ми се вижда!

След което депутатът на Борисов опита да обясни:

"Не казвам, че нещо твърдим, но - където имаме висок резултат ние, "Не подкрепям никого" също е с висок резултат. Там, където имаме нисък резултат ние, "Не подкрепям никого" също е с нисък резултат. 

Анализът ни казва, ние нищо не можем да твърдим, да кажем те са настроени така, че да ни взимат нашите гласове, но просто го виждам, просто го виждам".

"По-скоро като процентно, защото вижте как вървят - нагоре, надолу, нагоре, надолу..." - отвърна на въпрос тази "закономерност" в процентно изражение ли се е появила или като абсолютен брой. - "Те са си в еднаква пропорция в цялата страна, между 2 и 4%", констатира Биков.

Така и не стана ясно обаче защо тези гласове, ако ще са "пипани" машините, не са отишли при този, който ги е "пипал", а при неутралното "Не подкрепям никого". 

Депутатът обаче има рецепта: без изненада - да се отвори отново Изборният кодекс, "за да се дадат гаранции, не на ГЕРБ, на обществото". Трябвало всички да участват в проверката на кода (собственост на венецуелската "Смартматик"). 

Биков отвърна задочно и на ЦИК, и на депутата от ДБ Божидар Божанов - че всички партии са имали достъп до кода преди вота. Божанов обяви наскоро, че представителят на ГЕРБ не се е появил. По думите на Биков обаче представителят на партията Явор Яомов получил обаждане на 18 септември, и то от член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, "почти неформално". Томов отишъл в ЦИК, но код не му е показван. На 28 Божанов е бил там, тогава от ГЕРБ не са получили покана. Но това няма значение, "защото този код не се вижда за един час".

"Това е все едно сега да ви извадя "Война и мир" на Толстой и да кажете, че сте я чели. Да се провери този код, да се каже дали има бъгове в него, са необходими около два месеца", посочи депутатът на Борисов.

Факт, всички формации, пожелали да участват в удостоверяването на пригодността на машините, твърдят същото, като от ДБ дори водеха съдебна битка с аргумента, че времето е твърде малко.