Поздравления за българските служби и служебния кабинет отправи президентът Румен Радев днес за реакцията им на твърденията на Русия, че камион, довел до взрива на Кримския мост, е минал през България.

"Нашите институции трябва да пресичат решително нашата територия и името на България да се замесват в терористична дейност по един или друг начин", отбеляза президентът.

Взривяването на Кримския мост се определя като "терористичен акт" само от руския диктатор Владимир Путин. Атаката над ключова инфраструктура по време на война не е тероризъм и единствено Русия използва този двоен стандарт - тяхното разрушение в Украйна е "специална операция", а контрадействията на украинците са "тероризъм".

Радев коментира и нежеланието на партиите да взимат нови изтребители на лизинг така:

"Крайно време е да осъзнаме, че в Европа бушува война. Вие как предлагате да охраняваме небето си? Знаете кои политици оставиха българската авиация без самолети. На предстоящата консултация за формиране на правителството ще търся отговор от партиите какви решения предлагат за гарантиране на въздушния ни суверенитет, защото още дълги години няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, а МиГ-29 догодина ще се приземят."

Още миналата година са пратени оферти до редица партньори за изтребители на лизинг, припомни той. Ако се получат изгодни предложения, ще бъде изготвен и внесен проект за инвестиционен разход в Народното събрание.

Според Радев спорът за това дали посланичката на Русия Елеонора Митрофанова да бъде на откриването на Народното събрание е унизителен.

"Нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или отсъства на откриването на НС. Аз очаквам партиите час по-скоро да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите - бедност, бюджет, защита на социално слабите."

Той отбеляза, че е дал повече време на политическите сили да се отдалечат от предизборната реторика и ги призова да го ползват разумно. 

"Ще обявя кога ще бъде връчен първият мандат, след като се конституира Народното събрание", отбеляза той. "Не е толкова опасно да се управлява от служебен кабинет, ако той си върши работата както трябва. Служебният кабинет овладя ръста на цените на газа, ръста на цените в горивата, подготвя сериозни компенсации за потребителите по отношения на енергоносителите", отбеляза още Радев.