"Знам, че в диалог ще намерим решение, че всеки ще бъде удовлетворен."

Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред журналисти в Троян по повод намерението на служители в системата на ГД „Изпълнение на наказанията“ да излязат на 25 октомври на протест пред сградата на правосъдното министерство.

Недоволството на надзирателите е породено от промените в графиците на работа, с които 24-часовите смени се заменят с 12-часови, припомня БТА.

„Нито по международните стандарти, нито чисто човешки е хубаво някой да работи 24 часа без прекъсване. Не мисля, че в системата има напрежение - такова, каквото се стремят да се покаже. Аз уважавам синдикалните права и методи на действие и ще проведем разговори с тях“, посочи Зарков, цитиран от държавната информационна агенция.

По думите му той всеки ден посещава местата за лишаване от свобода в страната и в последните два месеца е направено много за подобряване условията на труд.

Сред стъпките, които е предприело служебното правителство, Зарков посочи изготвена Наредба за изплащането на извънредния труд, която влиза в сила от януари догодина.

Според Зарков въпросът с престъпността може да бъде решен, когато се заемем с него сериозно, а не кампанийно.

„Нито битовата престъпност, нито корупцията по високите етажи на властта може да бъде преборена с един член или една алинея. Изисква се сериозно усилие, първо за разбиране на дълбоките корени на проблема и след това за тяхното атакуване едновременно от всички институции.

Това е общонационално, общодържавно и дълготрайно усилие, което само да се види, че започва, ще даде добър резултат“, каза министърът.

Кота пример за стъпка в правилната посока той посочи публикуваното в днешния Държавен вестник постановление на Министерски съвет, с което се възстановява дейността на Съвета за криминологични изследвания.

„Той има за цел да захрани тези, които взимат решенията с реална информация, с дълбочинен научен анализ“, добави служебният правосъден министър, който посочи връщането на затрития по времето на Сотир Цацаров съвет като един от 5-те си приоритета.

В Троян той присъства на празника на града, допълва БТА.