Цената на бензина и дизела в Германия рязко спадна, след като от 1 юни държавата премахна енергийния данък върху горивата за срок от три месеца. Мярката е за подпомагане на домакинствата и бизнеса след войната. 

Малко след нападението на Русия над Украйна бензинът поскъпна до 2,20 евро. Часове след въвеждане на новата мярка от 1 юни горивото поевтиня с 30 цента и на поне 50% от бензиностанциите в страната вече е 1,90. Според специалисти обаче цената му би трябвало да е с още 20 цента по-ниска.

В медиите се появиха подозрения, че енергийните концерни са се договорили за цените на горивата и финансовият министър Кристиян Линднер натовари Службата срещу картелите да наблюдава внимателно как се образуват цените на бензина и дизела.

Цената на горивата е по-ниска още в склада и рафинерията и затова бензиностанциите нямат оправдания да я държат висока, уточни той. Всъщност се очакваше цените да паднат едва след дни, тъй като в бензиностанциите все още има количества горива, купени с енергийния данък. Падането на цените въпреки това е свързано с конкурентния натиск, който се създаде с намесата на държавата. 

От вчера влезе в сила и друга мярка за облекчаване на последствията от инфлацията – за срок от три месеца германската железница пусна билети на цена по 9 евро за месец. С тях може да се пътува в регионалния и градския транспорт. Цените на билетите в градския транспорт в Берлин са 2,70 евро за една посока, а за пътувания из страната могат да надхвърлят и 200 евро в зависимост от отсечката, която се минава и времето, в което е закупен билетът. Очаква се огромен наплив към пътуването с влакове. Една от целите на това тримесечно субсидиране е и да се намали автомобилния поток и емисиите от СО2.