Джорджа Мелони, водачка на крайнодясната партия "Италиански братя" и предполагаема бъдеща министър-председателка на Италия, осъди днес "нациско-фашистките изстъпления", в деня, когато се навършват 79 години от хайката в еврейското гето в Рим, предаде Франс прес.

"За Рим и за Италия 16 октомври 1943 г. е трагичен, мрачен, неизличим от паметта ден. В онази сутрин, минути след 5 ч., при позорното и нечовешко депортиране на римските евреи от нацистко-фашистките орди, жени, мъже и деца са били изтръгнати от живота си, къща по къща", заяви в комюнике Мелони.

Германската полиция арестува тогава десетки хора в еврейското гето. Няколко чужденци и хора от смесен брак впоследствие били освободени, но 1022 мъже, жени и деца са изпратени в концентрационни лагери, от които се връщат само 15 мъже и една жена.

Общо близо 8000 италиански евреи умират в концлагери, отбелязва АФП, като припомня също, че преди 84 години фашисткият режим на диктатора Бенито Мусолини обнародва антиеврейски закони.

"Ужас, който трябва да бъде предупреждение тези трагедии да не се повтарят. Спомен, който знаем, че пазят всички италианци, спомен, който служи за изграждане на антитела срещу безразличието и омразата. Спомен, за да продължим да се борим срещу антисемитизма във всичките му форми", заключава в комюникето си Мелони.

Съоснователят на "Италиански братя" Иняцио Ла Руса, избран в четвъртък за председател на Сената след победата на парламентарните избори на 25 септември на коалиция на десницата и крайнодесните, също говори за годишнината от събитието, което определи като "една от най-мрачните страници от историята" на Италия.

Ла Руса - спорна личност, колекционер на фашистки реликви - изрази "към еврейската общност, днес, както и винаги, (своята) най-искрена подкрепа".

Почетен председател на учредителното заседание на новия Сенат в четвъртък беше 92-годишната оцеляла от Холокоста Лилиана Сегре. На церемонията тя изтъкна символичния смисъл на присъствието си "този октомври, когато се отбелязва стогодишнината от Похода към Рим, поставил началото на фашистката диктатура".