Трима загинаха след атака на дронове камикадзета в Киев тази сутрин. Една от жертвите е бременна жена в шестия месец, съобщи кметът на столицата Витали Кличко.

Три последователни експлозии се чуха около 6:35 ч., 6:45 ч. и 6:58 ч. Сирените за въздушна тревога се включиха малко преди първата експлозия.

Дронове камикадзе, натоварени с експлозиви, удариха тази сутрин украинската столица, докато хората се готвеха да започнат работната си седмица. Из Киев отекваха взривете, последвани от пожари, а цивилното население се стичаше към убежищата, предаде АП.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че са пострадали няколко жилищни сгради и на място вече има спасителни екипи.

Сред поразените зони е централният Шевченковски район, където са нанесени щети на жилищни сгради, а други постройки са в пламъци, съобщи Кличко. Фоторепортер на АП е успял да хване в кадър един от дроновете - с триъгълно крило и насочена бойна глава, добре видима на фона на синьото небе. Безпилотните апарати идваха на няколко вълни, посочи агенцията.

Засега няма данни за пострадали, не е ясно и какви са били набелязаните мишени. Руските удари през миналата седмица бяха предимно срещу гражданска инфраструктура, включително електростанции. Напоследък Русия нееднократно използва т.нар. дронове самоубийци.

Руснаците удрят по Киев с иранските дронове "Шахид", написа в "Телеграм" Андрий Ермак, съветник на украинския президент.

Миналия понеделник руски бомбардировки с мащаб, какъвто не беше регистриран от месеци, удариха Киев и други градове в Украйна, отнемайки живота на поне 19 души, а ранените бяха 105. На следващия ден Русия, която напоследък търпи многобройни военни неуспехи, продължи бомбардировките, но с по-малък мащаб, и порази намиращи се далеч от фронта енергийни съоръжения в Западна Украйна.

Ударите бяха нанесени в отговор на експлозия, която разруши частично руския мост в Крим, който е от голямо стратегическо значение, припомня БТА.

Миналия петък руският президент Владимир Путин изрази задоволство от тази масирани удари и каза, че нови подобни бомбардировки по украински градове „за момента“ не са необходими.

Боеве около два града в Донбас

Интензивни боеве между руски и украински сили се водят около два града в района на Донецк в Източна Украйна, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Украинските войски държат стратегическия източен град Бахмут въпреки многократните руски атаки. Ситуацията в региона на Донбас остава много трудна, каза украинският президент. Очаква се днес Европейският съюз да засили военната си подкрепа за Украйна.

Украинският президент заяви, че се водят интензивни боевете около градовете Соледар и Бахмут в Донбас. Володимир Зеленски посочи, че заради руските ракетни атаки в някои райони на Украйна, трябва да бъде ограничено електроподаването, за да се осигури стабилно функциониране на цялата система.

Балтика иска нови санкции и специален трибунал

Литва, Латвия, Естония и Полша ще предложат днес да започне подготовката на девети пакет от санкции сррещу Русия, пише „Политико“.

Очаква се това да стане на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

Пакетът ще бъде необходим предвид факта, че Путин не спира атаките, изтъква пред изданието естонският външен министър Урмас Реинсалу. Според непотвърдени сведения става дума за нови ограничения на вноса и износа, както и за допълнителни санкции срещу банковия сектор.

Реинсалу и колегите му от Литва и Латвия призоваха ЕС да подкрепи създаването на межународен трибунал, който да съди руския президент. Тримата външни министри отбелязват, че в момента не съществува международен съд, пред който да бъде изправено руското политическо и военно ръководство и да отговаря за нахлуването в Украйна. И за запълването на тази юридическа празнина трябва да има Специален съд за наказание за престъплението агресия срещу Украйна. В центъра на това усилие трябва да бъдат ЕС и неговите партньори.

Очаква се външните министри на ЕС  да одобрят мисия за обучение на 15 000 украински войници на територията на блока и отпускането на нови 500 милиона евро, с които да бъдат възстановени разходите за пари оръжията и оборудването, предоставени от страните членки на Украйна.