И представители на Европейския съюз реагираха с изявления срещу терористичния атентат вчера в Париж.

"Дълбоко съм потресен от бруталното и нечовешко нападение срещу редакцията на "Шарли ебдо", заяви в декларация председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Това е недопустим акт, варварство, което ни предизвиква като човешки същества и европейци".

12 души бяха убити вчера от радикални ислямисти в редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо", сред които четирима от най-известните френски карикатуристи. Цял свят замлъкна преди час в знак на съпричастност с журналистите, художниците, и двамата полицаи, които загинаха от автоматичен огън вчера.

"Това е брутално нападение срещу основните ни ценности, срещу свободата на изразяването, стълб на нашата демокрация", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Борбата срещу тероризма във всичките му форми трябва да продължи неотстъпно".

В Париж вчера беше извършен варварски акт, се казва в декларация на Международната прес асоциация, организацията на чуждестранните кореспонденти в Брюксел, прочетена от председателя ѝ Том Вайнгертнер. „Това е трагедия за жертвите, убитите наши колеги от „Шарли ебдо“ и към семействата им, към които отправяме искрените си съболезнования и солидарност“.

„Ние, разбира се, сме шокирани, но сме също и разгневени“, добави Вайнгертнер. „Защото под прицел сме всички. Това е посланието на убийците. Но в този тежък за нашата професия момент не сме сами...Няма да позволим да ни сплашват“, се казва още в декларацията, която подчертава масовия израз на солидарност по света с „Шарли ебдо“.