Федерални прокурори в САЩ поискаха днес Стив Банън - някогашния висш съветник на бившия президент Доналд Тръмп, да бъде осъден на шест месеца лишаване от свобода и да плати глоба от 200 000 долара за незачитане на Конгреса след разследване на ролята му за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., предаде Си Ен Ен.

Обвинителите казаха също, че Банън не е сътрудничил изцяло с предварителното следствие, отказвайки да разкрие информация за финансовото си състояние и настоявайки, че е готов да плати всяка глоба, включително и максималната по законовите текстове, по които бъде осъден.

"Метежниците, които прегазиха Капитолия на 6 януари не просто нападнаха сграда. Те нападнаха върховенството на закона, върху което е построена тази държава и чрез което тя устоява. Пренебрегвайки призовката на Специалната комисия и нейните правомощия, обвиняемият изостри това посегателство", се казва в изявлението на американското министерство на правосъдието, което има функциите на държавно обвинение.

През юли съдебни заседатели признаха Банън за виновен по два члена за незачитане на Конгреса. 

От изявлението става ясно, че адвокатът на съветника на Тръмп се е опитал безуспешно да се позове на привилегия на изпълнителната власт да не свидетелства и да не разкрива документи.

То разкрива, че преди процеса срещу Банън това лято, му е било предложено делото срещу него да бъде забавено или прекратено, ако той изпълни призовката от специалната комисия, разследваща събитията от 6 януари.