"За известно време самият аз го (Путин - бел. ред.) смятах за потенциално добър президент в периода 2000-2003г. После обаче се оказа, че той има доста силен интерес да ”прочисти“ всички олигарси, превръщайки себе си в най-големия такъв. Постигна това, когато арестува най-богатият олигарх в Русия Михаил Ходорковски. Изправи го пред съда и показа как най-заможният мъж се намира зад решетките. Вследствие на това други олигарси отидоха при Путин и го попитаха: „какво трябва да направим, за да не се озовем и ние в ареста?“ И тогава той каза 50 процента. Това беше една от най-повратните операции, която го превърна в най-богатият човек в света."

Това разказва пред Euronews България инициаторът на глобалния американски закон "Магнитски" - бизнесменът Бил Браудър. Самият Сергей Магнитски - преди да бъде убит в руски затвор на 16 ноември 2009 г. - бе адвокат на Браудър, който пък разкри корупционни практики в руската компания, в която работеше. Впоследствие бе изгонен от Русия и обявен за заплаха за националната сигурност. 

В интервюто за българското поделение на европейската телевизия, Браудър припомни, че след като руската държава го "погва", Магнитски е човекът, който разследва нахлуванията на властите в офисите му. Той е и човекът, който установява, че 230 млн. долара от данъци, които компанията на Браудър е платила на правителството, са "откраднати от официални корумпирани лица". 

"Той свидетелства срещу тези лица. Впоследствие беше арестуван и измъчван в продължение на 358 дни, а по-късно и убит на 16 ноември 2009 г. Оттогава съм посветил живота си на борба, за да изправя хората, които му причиниха това, пред правосъдието. В резултат се появи „Законът Магнитски“. Законът „Магнитски“ замразява активите и забранява издаването на визи на лица, нарушаващи човешките права, както и на такива, силно обвързани с корупционни схеми, не само в Русия, но и във всяка една държава. САЩ приеха този закон през 2012 г., но той започна да действа глобално през 2016г., като се прилага навсякъде, не само в Русия. В момента 34 държави имат Закон „Магнитски“. Законът е един от най-мощните инструменти за борба с нарушаването на човешките права и корупцията", коментира още Браудър. 

Бизнесменът разказва и зловещи подробности за измъчванията, на които е подложен Магнитски след вкарването му в ареста. По думите му, адвокатът е оставен в килия "с още 40 затворници и без климатик, лампите са били включени 24 часа в денонощието, в килията не е имало отопление или прозорец."

"Всичко това се случва през декември в Москва, така че е било студено до степен на измръзване. Нямало е тоалетна хартия, трябвало е да ходи на пода. Местили са го от килия в килия. Целта на всичко това е била да оттегли показанията си срещу корумпираните чиновници и даде нови, в които признава, че той е откраднал тези милиони долари. Посъветвах го да признае, но той беше толкова почтен човек, че отказваше да излъже, въпреки непоносимата физическа болка. От това, което зависеше от мен, направихме всичко възможно. Обърнахме се към Съвета на Европа, към Международната асоциация на юристите, Юридическото общество на Обединеното Кралство, към „Washington Post”, както и към други вестници. Информирахме правителството на Съединените щати и това на Великобритания. Опитвахме да оказваме натиск по всички възможни начини, но руското правителство и по-специално Путин не могат да бъдат притискани. Въпреки усилията ни, го измъчваха до смърт."

Браудър казва, че е решил да работи в Русия, когато са започнали промените в началото на 90-те и че с идването на Путин е вярвал, че президентът има добри намерения. Днес, когато цялата история е вече публично известна, Браудър е убеден: 

"Путин е все още ми е много ядосан. В продължение на 10-12 години правих всичко възможно да избягам от гнева му. Със сигурност искат да ме убият, основният метод, който използват, е да ме издирват чрез Интерпол и арестуват в чужда държава."

Разбира се, основният инициатор на закона "Магнитски", коментира и последните новини за написването на такъв тип закон и у нас. Появята на драфт версия на такова законодателство създаде сериозни притеснения в някои анализатори, а и членове на управленската коалиция, че той може да се използва за "бухалка" срещу неудобните. 

"Да, подкрепям това. Много държави създадоха свой закон „Магнитски“. Вече споменах САЩ, Канада, Обединеното Кралство, а на европейско ниво, Естония, Латвия, Литва също налагат такъв закон. Както и Австралия и Норвегия, а скоро предстои и подобно законодателство в Швейцария, Ирландия и Чехия. Очевидно българските политици имат основания. Мисля, че е много важно България да покаже на света, че прави всички възможно да премахне корупцията и подобни схеми в бъдеще.", казва Браудър. 

На въпрос дали идеята, че нов орган може да взема решения да изземва имущества и финансови активи без съдебно решение, той отговаря така:

"В момента така работи навсякъде. Правителството може да замразява, но не и да изземва активи без съдебно решение. Но също така във всички държави, в които се налага този закон, човекът, чиито активи са замразени, може да се обърне към съда и да обжалва това замразяване. Така работи обикновено. Не можем да предупреждаваме хората предварително, тъй като има риск да преместят активите си. Но, разбира се, всеки има правото да обжалва и това е много важно, тъй като политиците биха могли да извършват много неправомерни неща, ако не спазват върховенството на закона."