Почти десет години след бомбените нападения в лондонското метро и повече от 11 след атентата на мадридската гара „Аточа“ тероризмът пак оглавява дневния ред на Европа.

Причината е атаката срещу паржикото издание „Шарли ебдо“, в която от ръката на ислямски радикали загинаха 12 души и 11 бяха ранени.

Борбата с тероризма влиза в дневния ред на среща на европейските външни министри насрочена за 19 януари,  съобщи днес Европейската комисия.

„Борбата срещу тероризма във всичките му форми ще бъде в дневния ред и на следващия неформален Съвет по  вътрешни работи на 28 януари“, каза още Наташа Берто, говорителка в Европейската комисия.

Европейският парламент ще дебатира въпроса в понеделник в Страсбург, където се открива първата му сесия за тази година, добави тя.

Борбата с тероризма остава преимуществено в правомощията на държавите-членки, докато ЕС ги подпомага в нея, посочи Берто. ЕС създава възможности за сътрудничество между службите за сигурност на държавите-членки, има фонд за подпомагане напроекти във вътрешната им сигурност и Информационна мрежа за радикализацията, чрез която експерти и служби от европейските страни си сътрудничат в наблюдението и противодействието на това явление.

Говорителката напомни, че срокът  на стратегията на ЕС в тази област е изтекъл в края на миналата година и в работната програма на новата комисия за 2015 година фигурира „Нов европейски двевен ред за сигурност“.

Берто спомена, че той може да включва повече сътрудничество между разузнавателните служби на страните-членки, но не даде повече подробности по темата.

Европейският парламент дълго се съпротивляваше на предоставянето на САЩ на данни за финансовите транзакции на европейски граждани за целите на антитероризма, позовавайки се на защитата на личните данни.

Пак Европейският парламент от 2011 година насам блокира въвеждането в ЕС на т.нар. регистър на имената на пътниците в авиолиниите, в който предварително се регистрира набор от лични данни, включително това как са закупили билетите си, което позволява на властите да влязат в следите на евентуални терористи. ЕС има споразумения със САЩ, Канада и Австралия да регистрира по този начин пътниците за тези страни, но това не важи за другите дестинации.

Новата Комисия ще „хвърли цялата си тежест“ в усилията директивата за европейски регистър на имената на пътниците да бъде най-накрая приета, каза Берто.

Това не пречи отделните държави-членки да въведат на своя територия такива системи. Досега в ЕС го е направило само Обединеното кралство, посочи говорителката. Испания също работи по въпроса. ЕС осигурява финансова подкрепа на страните, които желаят да въведат свои регистри с имената на пътниците, каза Берто.

Тя цитира оценки на Европол, че между 10 000 и 12 000 „чуждестранни бойци“ се сражават на страната на Ислямска държава в Ирак и Сирия и около 2 500 от тях се смята, че са от европейски произход.